İki Cittaslow kenti Seferihisar ve Pollica’nın dayanışması sonucu ortaya çıkan projede, bir balıkçı kasabası olan Pollica’daki balıkçı kooperatifleri, Avrupa Birliği’nin balıkçılık mevzuatıyla ilgili deneyimlerini ve bilgilerini Seferihisarlı meslektaşlarına aktaracak.
Başkan Soyer, “Amacımız avlama, saklama ve pazarlama koşullarını modern yöntemler kullanarak farklılaştırmak, Türkiye’nin birçok yerinde tutulan balıktan ayrıcalıklı konuma taşımak” dedi.
Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-II Tarım ve Balıkçılık Bileşeni Hibe Programı çerçevesinde yürütülen ”Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma” programında çalışmalarda soma yaklaşılıyor. Proje kapsamında mezat alanının yenilenmesi, perakende satış alanı, soğuk hava ve buz makinesi alanlarının düzenlenmesi konusunda çalışmalar sürerken, Seferihisarlı balıkçılar İtalya’daki meslektaşlarıyla deneyim ve bilgilerini paylaşmak ve onların tekniklerini öğrenmek amacıyla İtalya’ya gitti. Proje kapsamında Seferihisar’daki Su Ürünleri Kooperatifleri üyelerine Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde üretim ve pazarlama üzerine teknik eğitimler verilecek, Pollica kentinde yerinde incelemeler yapılacak.
Sığacık Balıkçı Kooperatifi Başkanı Emin Taneli, Hüsnü Akyıl, Ahmet Efeer, Mustafa Tufan, Seferihisar Su Ürünleri Kooperatifi’nden Mustafa Gül, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Dinçer, proje koordinatörü Laura Cicinelli ve proje teknik personeli Hande Gül Sevinç’le birlikte 1-8 Mart tarİhleri arasında İtalya’ya olacak . Roma, Carrara ve Pollica’da incelemelerde bulunacak heyet, İtalya’daki balıkçılarla birlikte çalışmalar yapacak.
Proje Koordinatörü Laura Cicinelli, 200 bin avro bütçeli programla Seferihisar’da balıkçılık standartlarını AB standardına çıkaracaklarını ifade etti.
”Proje kapsamında Seferihisar’daki balıkçılık kooperatifi üyelerine modern teknikler hakkında uygulamayı eğitimler verilecek. Ayrıca Türk ve İtalyan balıkçılar karşılıklı olarak gidip gelerek deneyimlerini paylaşacak. Proje sonunda belediyede balıkçılara sürekli hizmet verecek bir personel istihdam edilecek. 1 yıllık proje sonunda Seferihisar’daki balık mezatı iyileştirilecek, buz makinesi gibi ekipmanlar alınacak.
Projeyle Sığacık’ın AB standartlarında balıkçılığın yapıldığı bir merkez haline gelmesini umuyoruz. Bu pilot proje sonucu Sığacık Balığı diye bir marka yapmaya çalışacağız. Bu marka hem pazarlama, hem turizm anlamında önemli getiriler sağlayacak. Bu marka, balıkçıların AB standartlarına sahip çıkmasının bir ödülü olacak.”
Sığacık Balığı markasıyla tüketicinin sofrasına gelen balığın çevreye zarar vermeden yakalandığını bileceğini belirten Cicinelli, İtalya’da da geçmişte balık popülasyonunun azalması kaynaklı sorunların yaşandığını, buna karşı mücadele için çeşitli yöntemler geliştirildiğini, bu konuda da iki ülke balıkçılarının işbirliği yapacağını sözlerine ekledi.
Proje taraflarından olan Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise Seferihisar’ın çok uzun sahillere sahip olduğunu, balıkçılığın bir çok insanın geçim kaynağı olduğunu, ancak dededen kalma yöntemlerin uygulandığını ifade etti.
Soyer, şunları kaydetti:
”Amacımız avlama, saklama ve pazarlama koşullarını modern yöntemler kullanarak farklılaştırmak, Türkiye’nin birçok yerinde tutulan balıktan ayrıcalıklı konuma taşımak.
İtalya seyahati öncesi konuşan Sığacık Balıkçı Kooperatifi Başkanı Emin Taneli; “Öncelikle Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e balıkçı ve balıkçılığa verdiği önem için çok teşekkür ediyorum. Bu projenin geçimini balıkçılıktan sağlayan birçok arkadaşımıza fayda sağlayacağını düşünüyorum. Avrupa’daki meslektaşlarımızla da iletişim içinde olmak, fikir alışverişinde bulunmak çok önemli. İlçemizde balıkçılık bu proje sayesinde birkaç adım daha ileri gidecektir” dedi.