BAŞKAN KORE’DEN MÜJDEYLE DÖNDÜ

Anasayfa / Haberler / BAŞKAN KORE’DEN MÜJDEYLE DÖNDÜ

BAŞKAN KORE’DEN MÜJDEYLE DÖNDÜ
BAŞKAN KORE’DEN MÜJDEYLE DÖNDÜ

2010 Şangay Expo’su ardından Kore’de düzenlenen Cittaslow Genel Kurulu’na davetli olarak katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kore’den müjdeli haberlerle döndü. 2012 Cittaslow Genel Kurulu’na Seferihisar’ın aday olduğunu ve  dünyadaki tüm cittaslowları Türkiye’ye  davet ettiklerini söyleyen  Soyer, “Ayrıca,  Türkiye’den iki cittaslow (Sakin şehir) daha çıkararak ulusal komitemizi kurmak ve birliğin yürütme komitesine girmek  hakkını kazandık. Böylece  işin mutfağına giriyoruz” dedi.
Yılda bir kez düzenlenen Cittaslow Genel Kuruluna  bu yıl Güney Kore’nin ev sahipliği yaptığını, Güney Kore’nin 6 Cittaslow’u olan bir ülke olduğunu belirten Soyer, bu kentlerde çok başarılı örneklerle karşılaştıklarını söyledi. Dünyanın bir başka ucunda aynı ilkeleri hayata geçirmeye çalışan kentler olduğunu görmenin heyecan verici olduğunu ifade eden Soyer, Bu cittaslowlara yapılan ziyaretler dışında, Genel Kurul’da, Birliğin bilimsel komitesinin çalışmalarının sunumlarının yapıldığını ayrıca bazı kentlerin kendi filmlerini hazırlayarak gösterdiklerini söyledi.  Bu konuda Seferihisar’lı yönetmen Çağan Irmak’ın destek verdiğini,  ekibiyle bir film hazırlayacaklarını  ve bundan sonra,  Seferihisar’ın  benzer toplantılarda göğsünü gere gere sunacağı bir fime sahip olacağını ifade etti. Kore’de yazılı ve görsel basının toplantıya büyük ilgi gösterdiğini de anlatan Soyer,” Toplantının en unutulmaz anlarından biri de, Cittaslow Hadong’ta bıraktığımız el izlerimizdi. Dünyanın bir çok kent, kurum ve ülkesinin gezegenemizi kirleten karbon ayak izleri bıraktığını biliyoruz.  Hadong’ta düzenlenen bir törenle, cittaslow belediye başkanlarının sembolik olarak temiz el izlerinin balmumu  kalıpları alındı  böylece yine çevrenin korunmasının önemi vurgulanmış oldu.” dedi
Seferihisar ve Türkiye’yle ilgili çok önemli gelişmeler olduğunu anlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Türkiye olarak üç şehirle yürütme komitesine girmemize karar verdiler. Bu bizimle birlikte iki yeni kentin daha Cittaslow olabileceği anlamına geliyor. Böylece  Ulusal komitemizi kurmak ve cittaslowların geleceğinin belirlenmesinde söz sahibi olanlar  arasına katılmak hakkını kazanmış oluyoruz.  Ayrıca 2012’deki Uluslarası  Cittaslowlar Genel Kuruluna ev sahipliği yapmaya  aday olduk. 2011 Genel Kurulu Polonya’da yapılacak. Biz de 2012 Genel Kurulu’nu Türkiye’ye getirmek için kulis yaptık. Birçok ülkenin de desteğini şimdiden aldık. Umarım bu toplantıyı Seferihisar’da yaparak, hem Türkiye’yi ve cittaslowlarını çok geniş bir zeminde tanıtmış,  hem de dünyanın bir çok ülkesinden gelecek cittaslow yöneticilerini Seferihisarlılarla tanıştırmış olacağız.” dedi. Kore’deki toplantıda Cittaslow’ların insanlığın geleceğine damga vuracağına ve geleceğin kentlerinin cittaslow kentler olacağına bir kez daha inandığını ifade eden  Soyer, “Biz de dünyanın bu yeni trendini Türkiye’ye taşımak ve  başarılı olup  doğru bir model ortaya koyabilmek için olanca gücümüzle çalışmayı sürdürüeceğiz “ dedi.

2010  DÜNYASINA TUTULAN AYNA – EXPO 2010 ŞANGHAY
Şangay’da düzenlenen 2010 Expo’suna Şangay EXPO Yüksek Komiseri Büyükelçi Sencar  Özsoy’un davetlisi olarak katılan Tunç Soyer, Şangay EXPO’suna   hayran olduğunu belirtti. EXPO’ların tarih boyunca insanlığın aynası olduğunu ve gelecek nesillere önemli miraslar bıraktığını söyleyen Soyer,  örneğin,  1789 Fransız İhtilalının 100. Senesini kutlamak için yapılan Paris EXPO’sunda Eyfel Kulesinin yapıldığını, Şangay’ın da 5,5 km2’lik  alanda düzenlediği  muhteşem organizasyonla dünyayı 5,5 km2’ye sığdırdığını ve unutulmaz bir başarıya imza attıklarını  ifade etti.  “2010 Şangay Expo’su EXPO’ların zirvesi olacak.  Muhtemelen sona erdiğinde,  bugüne kadar  yapılmış en geniş katılımlı, en görkemli  EXPO kapatılmış olacak.  2010 yılı dünyasına bir ayna tutan EXPO’da her ülke kendine ayrılan pavyonlarda,  yaratıcılığını sonuna kadar kullanarak, en iyi şekilde ülkesini anlatmaya çalışmış. Böylece bir ülke pavyonunu gezerken o ülkenin teknoloji, sanayi ve genel olarak üretimde eriştiği düzeyi, gelenekleri, kültürleri, giysileri, lezzetleri, potansiyelleri ve zenginlikleri ile ilgili çok geniş bir fikir sahibi oluyorsunuz. Bu nedenle bazı ülke  pavyonlarının önünde insanlar 5 –  6 saat kuyrukta beklemeyi göze alabiliyor.” dedi
Dünyanın dört bir tarafından gelen katılımcıların ülkelerinin tanıtımını yaparken “EXPO’dan yola çıkarak biz neler yapabiliriz diye düşündük. Seferihisar’da Türkiye’nin başka illerinden gelmiş, çok sayıda vatandaşımız var. Bunlar kendi içlerinde ve birbirlerine kenetlenerek yaşıyorlar.  Biz de aynı EXPO’larda yapıldığı gibi 2010 yılı Seferihisar’ının fotoğrafını çekip, bu illerden gelenlerin farklı kültür ve geleneklerinin aslında bizim zenginliğimiz olduğunu anlatabilmek için her birinin kendini en iyi şekilde ifade edeceği bir zemin yaratacağız.  Böylece, hem yabancılaşmayı, dışlanmayı engelleyeceğiz hem de entegrasyonu güçlendirip toplumsal barışa katkı vermiş olacağız.” dedi.