Seferihisar Belediye Başkanı ve SODEM Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer, Ekvador’un başkenti Quito’da Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen Habitat III Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.
Dünyanın en büyük yerel yönetimler zirvesi olarak kabul edilen Habitat toplantılarının üçüncüsü 17-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Ekvador’un Quito’da gerçekleşti. Dünya çapında 45 bin katılımcının sürdürülebilir şehirleşme politikalarını belirlediği zirvede, Türkiye’den sadece SODEM bir çalıştay düzenledi. “Kent Yoksulluğu” isimli çalıştayda liderlerle bir araya gelen Tunç Soyer, köyden-kente göçün hem tarımsal nüfusu, hem şehir nüfusunu etkileyen bir olgu olduğunu belirtti. Göçün ancak tarımsal nüfusu kalkındırarak engellenebileceğini aktaran Soyer, Seferihisar ve SODEM üyesi belediyelerin yaptığı sosyal projelerden örnekler verdi.
Konuşmasında yoksulluğun tanımına değinen Başkan Soyer, yoksulluğun sadece gelir düşüklüğü demek olmadığını, özellikle şehirlerde sosyal hayata katılma, güvenliğin sağlanması, yönetimde rol alma gibi faktörlerin de göz önüne alınması gerektiğini belirtti.
Seferihisar’da kadınların toplum içindeki yerinin iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalara değinen Soyer, tarım alanlarını ve çiftçi nüfusunu korumaya yönelik projeleri katılımcılara aktardı.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer şöyle devam etti:
“Yoksulların içinde bulunduğu koşullar birbirini desteklemekte ve içinden çıkılmaz bir yaşam biçimine hapsetmektedir. İşsizliğin yaygınlaşması, gelir dağılımındaki bozukluğu, bu da yoksulluğu yaygınlaştırmaktadır. Dünyanın en zenginler liginde yer alanlar, tedbir alınmazsa sorunun can yakıcı olacağını ifade etmektedirler. Bu nedenle hiç olmazsa bazı mütevazi hedeflerle hem sistemin sürdürülebilirliği hem de yoksulluğun azaltılması mümkün olabilir. Seferihisar’da halkın refahının arttırılması ilk hedefimiz. Kadınların mutfakta, tarlada ürettiklerini satabilme imkanının yaratılması, üniversitelerle işbirliği için ürün kalite ve çeşitliliğini arttıracak sertifika programları uygulanması ve ardından üretim ve pazarlama kooperatifleri kurulması için çalıştık. Benzer çalışmaların tüm şehirlerde yapılmasını, kendimiz ve çocuklarımız için daha güzel bir dünya kurulmasını ümit ediyorum. Habitat III Sürdürülebilir Kentler Zirvesi bu çabamıza büyük güç verdi.“
Kent Yoksulluğu çalıştayında ayrıca SODEM Üyesi Belediye Başkanları Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da oturumun ikinci bölümünde söz alarak fikirlerini paylaştı.
Çalıştayın katılımcıları:
• WIEGO, – Kayıt Dışı Çalışan Kadınlar Küresel Örgütü, Sonia Maria Dias, PhD
• Elbia Pisuña, Kadın çöp toplayıcı, Ekvador Ulusal Çöp Toplayıcıları Ağı Üyesi (RENAREC)
• Jacquelina Flores, Kadın çöp toplayıcı, Popüler Ekonominin İşçileri Konfederasyonu (CTEP)
• SODEM, Başkan, Seferihisar Belediye Başkanı, Tunç Soyer
• FES – Friedrich Ebert Stiftung, Anja Minnaert
• GDL – Global Diplomacy Lab, Onur Eryüce
• Avrupa Komisyonu Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı (DG DEVCO), Marjeta JAGER
• Dünya Bankası, Phoram Shah, Sosyal, Kırsal, Kent ve Dirençlilik konusunda Kent Uzmanı
• UN-HABITAT, Yamina Djacta, New York Ofisi Direktörü
• Cities Alliance, Lisa Reudenbach Kent Analisti
• UNDP, Ms. Fiona McCluney, Birleşmiş Milletler (BM) Karadağ Yerel Koordinatörü ve BM Delegasyonu Kıdemli Üyesi
• Avrupa Komisyonu, Bölgeler ve Kentler Genel Müdürlüğü, Judith Torokne-Rozsa, Kapsayıcı Büyüme, Kentsel ve Coğrafi Alanların Geliştirilmesi Dairesi Başkanı