Bilim Adamları Sakin Şehir için birarada

Anasayfa / Haberler / Bilim Adamları Sakin Şehir için birarada

Bilim Adamları Sakin Şehir için birarada
Bilim Adamları Sakin Şehir için birarada

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, Yaşar Üniversitesi’nde 16 üniversiteden 30 akademisyen “Cittaslow Bilim Komitesi” için bir araya geldi.

 

Bilim adamları, Sakin Şehir Belediye Başkanları ve adayları Türkiye’de Sakin Şehirlerin geleceğini tartışıyor.

 

Merkezi İtalya’da bulunan 24 ülke 154 kentin üye olduğu ve Türkiye’de Seferihisar’ın öncülüğünü yaptığı Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı Cittaslow’un (Sakin Şehir) Türkiye’deki gelişimine katkı koymak için bilim adamları bir araya geldi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daveti üzerine buluşan akademisyenler mevcut Sakin Şehirlerin kalkınmalarına bilimsel katkı koymak ve belirlenecek komisyonlarda Sakin Şehirlere destek için çalışmalara başladı.

 

Bilim Komitesi’nde Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan, Türkiye Cittaslow Koordinatörü Bülent Köstem, Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr Tayfun Özkaya, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay,  Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı,  Ege Üniversitesi – Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Prof.Dr. Ercan Tatlıgil, Dokuz Eylül Üniversitesi – Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ayşe Filibeli,   Yüksek Teknoloji Enstitüsü – Şehir ve Bölge Planlama Bölümü  Prof. Dr. Cemal Arkon,Yaşar Üniversitesi – Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Galatasaray Üniversitesi – İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnsel,  Çetin Öztürk – Mimar, Boğaziçi Üniversitesi – Turizm Hukuku Bölümünden Avukat İlker Ünsever, Ege Üniversitesi – Güneş Enerjisi Enstitüsü Prof.Dr. Sıddık İçli, Ege Üniversitesi – Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Prof. Ümit Erdem, Gazeteci-Yazar Nedim Atilla, Ege Üniversitesi – Psikoloji Bölümü Prof.Dr Melek Göregenli, Sabancı Üniversitesi sanat ve sosyal bilimler fakültesi prof. Dr. Korel Göymen, 19 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Yavuz Demir, ,  Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, İzmir Ekonomi Üniversitesi Stratejik Planlama Müdürü Yrd. Doç. Dr. Melike Demirbağ Kaplan, Gazi Üniversitesi’nden Sema Demir, Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Dilek Ünalan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi – Gastronomi Bölümü Prof. Dr. H. Rıdvan Yurtseven, Yıldız Teknik Üniversitesi-Yönetim Bilimi Prof. Dr. Esin Can, – Medipol Üniversitesi-Sağlık Yönetimi Bölümü Prof. Dr. Huriye Çatalca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi-Balıkçılık Teknolojisi Prof. Dr. Bülent Cihangir, Arel Üniversitesi-İstatistik Bölümü Prof. Dr. Hasan Çatalca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi-Turizm Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Aydın, Hacettepe Üniversitesi- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Doç. Dr. Uğur Ömürgülşenel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi-Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay,   Ankara Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı Bölümü Prof. Dr. Dicle Oğuz, Trakya Kalkınma Ajansı’ndan Semiha Ahmet,  Onur Donat yer alıyor.

 

 

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladığı sunumunda, “Burada bulunmanız nedeniyle çok mutluyuz. Oldukça renkli bir topluluk oldu. Sakin Şehir Belediye Başkanları ve bilim adamları bir arada. Türkiye’de ilk kez böyle bir toplantı yapılıyor. Bu toplantıdan beklediğimiz “Yavaş” felsefesini bir yaşam biçimi olarak daha iyi anlaşılmasını sağlamak, bir yerel kalkınma modeli olarak verilecek bilimsel katkılar ve bu felsefenin Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlayacak komiteler kurabilmek” olduğunu söyledi.

Ardından toplantının ilk sunumunu gerçekleştiren Başkan Soyer, Fransız İhtilali ile başlayan ve ikinci dünya savaşından sonra özellikleri kaybolmaya yüz tutan bir çağın artık ömrünü tamamladığını ve insanlığın bilim ve teknoloji çağına geçtiğini belirtti. Globalizasyon denilen bu dönemde, hayata hızın egemen olduğunu, rekabetin sadece daha hızlı ve büyük olana yaşam hakkı tanıdığını, büyük şirketlerin, aynı markalı giyeceklerini yiyeceklerin, içeceklerin insanlığı hegamonik kıskaç altına aldığını söyledi.  İnsanlığın küreselleşmesinin dayattığı hız ve globalizasyona tepkisinin insanca olduğunu,  yerellik ve  yavaşlığın bu tepkinin temelleri olarak ortaya çıktığının altını çizen Başkan Soyer, bugün de insanların daha hızlı olmanın her zaman daha iyi olduğuna inanmadığını ve yaygınlaşan yavaşlama eğiliminin giderek küresel bir harekete dönüştüğünü sözlerine ekledi.  Başkan Soyer sunumunu Wifred A. Peterson’un Beni Yavaşlat Tanrım adlı şiirinin dizeleriyle tamamladı.

Ardından Yaşar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Murat Barkan böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaları nedeniyle çok mutlu olduklarını belirterek; “Çok güzel bir vesileyle buluştuk. İlk yavaş şehrimiz ve Başkanı Tunç Soyer’le ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz. Bizde ruhen yavaş bir üniversitesiyiz. Bu işin ruhuna felsefesine destek vermek ve üniversitemizde bu akımı yaşatmak istiyoruz” dedi.

İki gün sürecek Bilim Komitesi’nin ilk günü Yaşar Üniversitesi’nde yapılacak sunumlar ve karşılıklı görüşmelerle gerçekleşecek. Komitenin ikinci günü katılımcılar Seferihisar Sığacık’ta Kaleiçi Pazarı’nı gezecek ve Seferihisar’da yapılan çalışmaları inceleyecek.