Brüksel’de İzmirli iki Başkan

Anasayfa / Haberler / Brüksel’de İzmirli iki Başkan

Brüksel’de İzmirli iki Başkan
Brüksel’de İzmirli iki Başkan

Brüksel’de Türkiye-AB ilişkileri tartışıldı, Türkiye’den Seferihisar Belediye Başkanı Tunç  Soyer ve Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır konuşmacı olarak yer aldı.

 

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nin Türkiye ile ilişkiler çalışma grubu Türkiye-AB ilişkilerini yerel idarelerin penceresinden tartışmak üzere 26 Ekim’de Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantıda, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bornova Belediye Başkanı Kamil Sındır konuşmacı olarak katıldı.

Çalışma Grubunun yeni Başkanı Heinz Lehmann konuşmasında Türkiye'nin üyelik sürecinin dinamizmini kaybettiğini bu kapsamda Bölgeler Komitesi Çalışma Grubu’nun üç önemli çalışma alanı ile ilişkilerin hızlanmasına katkı yapmayı arzu ettiklerini ifade etti. Lehmann bu üç alanı yerel ve bölgesel yönetimler ile siyasi diyalog, ekonomik, sosyal ve kültürel politikalar konusunda iş birliği ve AB mevzuatının Türkiye’de yerel boyutta uygulanması şeklinde açıkladı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AB’nin dünyanın en önemli barış projelerinden biri olduğunu ifade ederek; Türkiye’nin AB’ye entegre olma arzusunu değerlendirdi.  Başkan Soyer; “Demokrasinin ancak  halkın yerelde yönetime katılımının yüksek olması ile mümkün olabilir. Yeni büyükşehir yasasından, Türkiye’de binlerce belediyenin kapatılacak olması beraberinde birçok olumsuzluğu getirecektir” dedi. Hazırlanmakta olan yeni anayasa konusuna da değinen Başkan Soyer, anayasanın yerel idareler ile istişare içerisinde ve yerel yönetimleri kuvvetlendirecek ilkeler dahil edilerek yapılmasının doğru olacağını ifade etti.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Türkiye’de belediyelerin tabi olduğu yasaları kısaca özetledi ve gündemdeki yeni büyükşehir belediye yasasından söz etti ve yeni mevzuat ile beldelerin kapatılması ve merkez ile yerel idareler arasındaki yetki ve sorumluluk dağılımını değerlendirdi. Başkan Sındır,  belediyelerin demokratik bir ülkenin en önemli kurumları olduğunu, halkın iradesi ile yereli yönetmek için göreve geldiklerini söyledi. Başkan Sındır belediyeler sayesinde kent kimliği, katılımcı demokrasi, halkın kentlik bilincinin geliştiğini ifade etti.

Toplantıda konuşan Turkiye’nin AB nezdinde daimi temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiğini, Türkiye’nin bu süreçte bir çok reform gerçekleştirmesi gerektiğini ancak Türkiye’nin üzerine düşenleri yapması için müzakereler sonunda ne ile karşılaşacağını net bilinmesinin arzulandığını ifade etti.  

Çalışma grubu toplantısında katılımcılar Türkiye ve AB’nin birbirine çok ihtiyacı olduğuna ama ilişkilerin hiç de iyi gitmediği konusunda fikir birliği yaptılar. Türk ve AB kurumlarına iletilmesi gereken mesajın, çeşitliliğin ve yerinden yönetim ile yerel yönetimlerin kuvvetlendirilmesinin önemi olduğu değerlendirildi. Bölgeler Komitesi üyeleri toplantı sonunda AB-Türkiye müzakerelerinin hızlanması için çağrıda bulundu.