Gazeteci yazar Can Dündar’ın Milliyet Gazetesi’nde yer alan köşesinde “Sakin Şehir’e Balık Çiftliği Darbesi” yazısının ardından, Çevre Bakanlığı’ndan gelen yazılı rapora Dokuz Eylül Üniversitesi’nden itiraz geldi.
Can Dündar’ın 19 Ağustos Perşembe günü yayınlanan köşe yazısına, Çevre Bakanlığı’ndan gelen cevap üzerine Can Dündar “Sığacık’a Danıştay Dur Dedi” başlıklı bir yazı daha yazarak, Bakanlıktan gelen raporda yazanları okurlarıyla paylaşmıştı. Raporda; “Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği kirlilik riski yok dedi. Ortak kurumlar sakıncalı olmadığı konusunda mutabakata vardı. Biz de olur verdik” demesi üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Alparslan, Can Dündar’a ulaşarak “Bölüm Akademik Kurulu kararlarında böyle bir kayıt bulunmadığını” belirtti. Ayrıca “balık çiftliklerin her durumda çevresel yükler ve riskler yarattığını, Sığacık gibi el değmemiş sayılabilecek konumlarda, bu tür yatırımların, tamamen ticari rantlar ön plana çıkartılarak uygulamaya geçirilmesinin doğru olmadığı kanaatimi de sizinle paylaşmak istiyorum” diyen Prof. Dr Necdet Alparslan’ın Can Dündar’a yazdığı tam metni sizlerle paylaşıyoruz.
Sayın Can Dündar,
21 Ağustos Cumartesi günü, Milliyet Gazetesinde, “Sığacık’a Danıştay dur dedi” başlıklı makalenizde, Sığacık’ta kim ne yapmış soruna cevap veren 3. madde de, yanlış anlamadıysam, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği kirlilik riski yok dedi” şeklinde bir beyanını dile getiriyorsunuz.
DEÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü’nün 30 yıldır mensubu, yaklaşık bir yıldır da Bölüm Başkanı olarak, böyle bir kurumsal beyanın olmadığını belirtmek istiyorum. Böyle bir söylemin yapılmasının muhtemel nedeninin, Bölüm’ümüz mensubu bir veya birkaç öğretim üyesinin, tamamen kendilerine ait görüşlerini, herhangi bir bilirkişilik veya proje kapsamında dile getirmiş olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Dolayısıyla böyle bir husus hiç bir şekilde, genelde Bölüm görüşü olarak dile getirilemez.
Bir konunun Bölüm görüşü (kararı) olarak yorumlanabilmesi için, bunun öğretim üyelerimizin bulunduğu “Bölüm Akademik Kurulu”nda görüşülmüş, daha sonra oy birliği veya oy çokluğuyla kabul edilerek, imzalanarak kayda geçirilmiş olması gerekir. Bölüm Akademik Kurulu kararlarımızda böyle bir kayıt bulunmamaktadır.
Bu vesile ile kişisel olarak, tam anlamıyla uzmanlık alanıma girmiyor olsa bile, balık çiftliklerin her durumda çevresel yükler ve riskler yarattığını, Sığacık gibi el değmemiş sayılabilecek konumlarda, bu tür yatırımların, tamamen ticari rantlar ön plana çıkartılarak uygulamaya geçirilmesinin doğru olmadığı kanaatimi de sizinle paylaşmak istiyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Prof.Dr. M. Necdet Alpaslan
Bölüm Başkanı
Çevre Mühendisliği Bölümü
Mühendislik Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi