Türkiye’nin ilk Cittaslow’u (Sakin Şehri) olarak Türkiye’nin Cittaslow Başkenti olan Seferihisar, Sakin şehir olmak isteyen dört kentin dosyalarını İtalya’da gerçekleşen toplantıda birliğe teslim etti.
Uluslararası Cittaslow ağına dâhil olmayı hedefleyen Sakarya Taraklı, Muğla Akyaka, Çanakkale Gökçeada, Aydın Yenipazar ilçelerinin Seferihisar’a yaptığı başvuruların ardından, hazırladıkları adaylık dosyaları İtalya Orvieto’da bulunan Cittaslow Birliği’ne iletildi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’le birlikte toplantıya Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Gökçeada Slow Food Convivium Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi Bölümü Başkanı Rıdvan Yurtseven, Akyaka Belediyesi Çevre Birimi sorumlusu Nilgün Eroğlu ve Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem katıldı.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer dosyaların tesliminin ardından yaptığı açıklamada Cittaslow Ağı’nda Türkiye Ulusal Birliği’ni kurmaya çok yakın olduklarını belirtti. Soyer; “Üye olduğumuz ilk günden itibaren, bunun bir yerel kalkınma modeli olduğunu ve Türkiye’de daha birçok yerin Sakin Şehir olabileceğini söyledik. Bugün dört şehrimizin dosyalarını ilettik. Aday dört kentimizde yaklaşık bir yıldır çok ciddi hazırlandılar. Bizde, bizim yol arkadaşımız olabileceğine inandığımız dört kentin aday dosyalarını götürdük. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde Türkiye’de Sakin Şehir sayısı 5’e çıkacak. Türkiye’de Sakin şehir olmak isteyen çok sayıda şehrimiz var. Gün geçtikçe bu sayının artacağını düşünüyorum. Yurtiçi ve Yurtdışından Türkiye’nin Sakin Şehirleri için turlar düzenleyeceğiz. İnsanları Türkiye’deki Cittaslow’ları görmeleri için davet edeceğiz. Sakin şehirler olarak ortak projeler gerçekleştireceğiz. Ulusal Birliğimizi de kurarak her yıl bir kez yapılan Cittaslow Genel Kurulu’nu Seferihisar’da yapmak için aday olacağız” dedi.
ADAY DOSYALARI TESLİM ŞARTLARI
Cittaslow birliği tüzüğü gereği, bir ülkeden ilk kabul edilen üye kent, o ülkenin başkenti olurken, aynı ülkeden birliğe üye olmak isteyen kentlerin başvurularını değerlendirme ve merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow Birliği’ne iletilmesi yetkisi o kente veriliyor. Türkiye’den üye olmak isteyen kentler dosyalarını sadece Türkiye’nin ilk Cittaslow’u Seferihisar aracılığıyla birliğe iletebiliyor. Kendi başına İtalya’ya gönderilen dosyalar değerlendirmeye alınmıyor.