Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yeni hedeflerini “Geleceğin Türkiye’si Seferihisar” olarak belirlediklerini söyleyerek bu hedef doğrultusunda 5 Hedef ve 41 Proje’nin bir yıl içerisinde başlayacağını belirtti.
Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağının Türkiye Başkenti olarak tüm ülkenin dikkatini çeken Seferihisar’da, Belediye Başkanı Tunç Soyer bir yıl içerisinde 41 projeye başlayacaklarını söyledi. Üyesi oldukları Cittaslow Birliği’nin kriterleriyle projelerin örtüştüğünü belirten Başkan Soyer 5 hedef 8 başlık üzerinde toplam 41 projeye başladıklarını ve bu projelerle Geleceğin Türkiye’sini Seferihisar’da oluşturacaklarını belirtti.
BAŞKAN SOYER’İN 5 HEDEFİ
1. Yüksek yaşam kalitesi
2. Aktif hemşerilik, her gün demokrasi
3. Toplumsal barış
4. Gelişen kültür ve yaşayan doğa
5. Dünya vatandaşlığı
Başkan Soyer iddialı hedefleriyle ilgili şu açıklamaları yaptı:
Mustafa Kemal, zaferle sonuçlanan 1921 Sakarya Meydan Savaşı'nda, dünya ünlü sözlerinden birini söylemiştir. “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa” vardır. Atatürk bu sözü, Sakarya'nın doğusundaki tüm hatlarda tereddütsüz hâkimiyetini sağladıktan sonra söylemiştir.
Başka bir deyişle, satıh mücadelesini, kendi hatlarına tümüyle yerleştikten sonra başlatmıştır.
Bugün bir savaş içinde değiliz ancak, daha çok özgürlük ve demokrasi için, daha yüksek bir yaşam kalitesi için ve küreselleşmenin dayattığı kimliksizleşmeye karşı, işsizlik ve yoksulluğa karşı, despotizme, savaş ve teröre karşı, Seferihisar Hattını müdafaa etmeye ve buradan Türkiye’ye örnek olmaya çalışıyoruz. Bu nedenle, geleceğin Türkiye'sinde ne görmek istiyorsak, Seferihisar hattında uygulamaya başladık. Gücümüzü günübirlik projelere değil, uzun soluklu bir model oluşturmaya yönlendirdik.
Böylece, "Geleceğin Türkiyesi: Seferihisar" hedefi doğdu. Bu hedef, kısa vadeli ve sadece Seferihisar için tanımlanmış siyasi bir yatırım değil. Seferihisar'dan tüm Türkiye'ye, oradan tüm dünyaya yayılmasını umut ettiğimiz bir kültür hareketi. Evrensel düşünüp, yerinde ve somut adımlar attığımız, Türkiye başkenti olduğumuz Citta Slow ağını daha da güçlendirecek evrensel bir kültür projesi
5 Hedef 41 Proje
Şüphesiz ki böyle bir vizyonun altını çok iyi doldurmak gerekiyordu. Yalnızca "Geleceğin Türkiyesi" iddiası ile yola çıkmak yeterli değildi. En başta Seferihisarlılar olmak üzere, bilim adamlarını, sanatçıları, fikir önderlerini, dünya ölçeğinde yazıp çizen insanları dinledik. Sonunda hareketimiz için bir yol haritası çizdik:
Koyduğumuz hedefler aslında Türkiye'nin ihtiyaçlarının bir aynası gibi de görülebilir.
Yüksek yaşam kalitesi
Yaşadığımız dünyada "ekonomik kalkınma" siyasetçilerin tek göreviymiş gibi görülüyor. Oysa yüksek yaşam kalitesinin anlamı, yalnızca kalkınma değildir. Bir Belediye Başkanı olarak ilçe ekonomisinin canlanmasından elbette sorumluyum. Ancak çocuklarımızın aldığı nefesten, içtiği sudan da sorumluyum, kadınların eşit yaşamaları da benim görevim, yaşlıların mutluluğunu sağlamak, toplum sağlığını korumak, kuşaklar arasında köprüler kurmak da benim görevim. İşte bu nedenle, kendimize yalnızca kalkınma değil, yaşam kalitesini topyekün yükseltme hedefini koyduk.
Aktif hemşerilik, her gün demokrasi
Yerel demokrasi, ancak halkın karar alma süreçlerine katılması, hemşehrilerin aktif, belediyelerin şeffaf olması ile mümkündür. İşte bu nedenle ilçemizde demokrasinin işleyişini değiştirmek istiyoruz. Her farklı düşüncesi olanın düşman ilan edildiği bir toplum değil, her görüşün özgürce barış içinde yaşayabildiği aktif bir toplum istiyoruz.
Toplumsal barış
Barış bize sunulacak bir hediye değil, bizim yaratmamız gereken bir değerdir. Biz, barışı yaratmadığımız sürece başkalarının onu bizim için var etmesini beyhude beklemeyelim. Türkiye’de siyaset kutuplaşmaları artık o kadar sert ki, siyaset üzerinden barışı yakalamak neredeyse mümkün değil. Bu nedenle, barışı, kültür, gelenekler ve tarihsel miras üzerinde inşa etmeliyiz. Seferihisar’ın “Seferihisarlılar Buluşması” bu çabanın somut göstergesidir.
Yaşayan kültür ve doğa
Parçası olduğumuz kültür ve doğa, Seferihisar’ın kökleridir. Her şeyimizi kaybettiğimizde bile yepyeni bir Seferihisar kurabiliriz. Ancak kültürünü ve yaşadığı doğayı kaybeden bir toplumun yeniden ayağa kalkması mümkün değildir. Bu nedenle, Seferihisar’ın kültürünü ve doğasını yaşatmayı belediyemizin asli görevlerinden biri olarak görüyoruz.
Dünya vatandaşlığı
Sınırların eridiği dünyamızda, küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar da dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek kendi geleceğini o geniş vizyonla şekillendirebilir. Dünyayı yakından izleyen ve dünyanın yakından izlediği Seferihisar artık bir hayal değildir. Yaşadığımız, hemşerisi olduğumuz kentin ta kendisidir.
İddiamız büyük ama mümkündür. Bu iddialarımızı ortaya koymamıza imkan veren, gereklerini yapmamız için destekleyen tüm Seferihisar Halkına en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar katılmasa ne bu hedefler ne de projeler mümkün olamazdı.