“Kadın Emeğinin Değerlendirilmesinde Yerel Yönetimler ve Devletin Sorumlulukları”
paneline Başkan Tunç Soyer ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya konuşmacı olarak katıldı.
BALÇOVA BELEDİYE BAŞKANI ÇALKAYA:
”KADINI BİR YERE TAŞIMAK İÇİN EKONOMİK GÜÇ VERMELİ,
BECERİ KAZANDIRMALISINIZ”
-SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI SOYER:
”KADININ EMEĞİNİN DAHA ÇOK DEĞERLENDİRİLMESİ, HAK ETTİĞİ
ZENGİNLİĞE KAVUŞMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ”Kadın emeğinin değerlenmesinde yerel yönetimler ve devletin sorumlulukları” konulu panel Fuar Alanı 4 Nolu Hol’de yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Güler Tunçoku’nun yönettiği panele Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmacı olarak katıldı. Panelistler arasında yer alan İzmir Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ise Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın İzmir programı nedeniyle panele katılamadı.
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, yaklaşık 6 yıl önce başkan seçildiğinde kadınların ekonomik yönden güçlenmesi gerektiğini söylediğini, bu amaçla çalışmalar yürüttüğünü, kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğunu söyledi. Kadının toplumdaki yerinin o toplumun ideolojisini de gösterdiğini belirten Çalkaya, totaliter rejimlerde kadının adının anılmadığını, sosyal demokrat ideolojilerde ise kadın ve erkeğin eşit olduğunu belirtti.
Kadını yaşamın her alanında etkin görmek için semt evleri projesini uygulamaya başlattıklarını belirten Çalkaya, şunları söyledi:
”Belediye başkanı seçildikten hemen sonra öncelikle kadının ekonomik yönden desteklenmesi gerekliliğinden yola çıktık ve semt evleri projesini uygulamaya soktuk. Siyaseti içki masalarında gece yarılarına kadar değil, olması gereken yerde ailede, kadınlarla, sokaklarda yapmaya karar verdik. Kadını bir yere taşımak için ekonomik güç vermeli, beceri kazandırmalısınız. Semt evleri de bu amaca hizmet etti. Güçlü kadın toplumda hak ettiği yeri bulacaktır. Semt evlerinde beceri kursları düzenledik, Anadolu’daki dayanışma kültürünü buralara taşıdık. Semt evlerinin, kooperatifçiliğin ekonomik yönden güçlenmesi için yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Üretim kooperatifleri ile üyeler daha çok kazanacaklar.”
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise kadınların sadece bir gün hatırlanmaması gerektiğini, kadınların toplumun erkekler kadar eşit hak ve hürriyetlere sahip olması gereken bir yarısı olduğunu söyledi.
Kadınlara yönelik projeleri hayata geçirmeye başladıklarını ve Balçova Belediyesi’nin uygulamaya soktuğu semt evlerini Seferihisar’da da devreye aldıklarını belirten Soyer, ilk semt evini Ulamış Köyü’nde açtıklarını, uygulamayı yaygınlaştıracaklarını vurguladı. Kadının verimliliğinin değerlendirilmesi için pazarlar kurduklarını belirten Soyer, yavaş şehir uygulaması ile kadının emeğinin daha da değerleneceğini dile getirdi.
Panel yöneticisi Güler Tunçoku da hayatın her safhasında kadının emeği olduğunu söyledi. Krizlerle daha da düşen yaşam şartlarının kadının sorunlarını arttırdığını belirten Tunçoku, yerel yönetimlerin, devletin kadın çıkarlarına yönelik bakış açısı olması gerektiğini dile getirdi.