Cittaslow Türkiye Koordinatörü Tunç Soyer Erzincan Kemaliye’de incelemelerde bulundu.
İncelemeler sonrası Tunç Soyer; “Cittaslow adaylık başvurusu nedeniyle dün Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesini ziyaret ettik. İlçe tabelasının görünmesiyle birlikte şaşkınlık ve heyecanı birarada yaşadık. Bu yoğun duyguları yaşamamıza yol açan, birdenbire karşımıza çıkan Fırat (Kara) nehrinin ihtişamıydı. İlçenin içinden geçen ve doğanın bütün haşmetini ortaya koyan nehir, içinden nehir geçen diğer ünlü kentleri hatırlattı. Ancak, buradaki fark, nehrin karşı yakasındaki vahşi kayalıklarda, koşuşturan dağ keçileriydi.
Belediye girişinde bizi bekleyen Kemaliye Belediye Başkanı sayın Mustafa Haznedar ve ekibiyle birlikte şehri gezdik. Suyun her fırsatta ortaya çıktığı bir kent Kemaliye, Seyit Ali Mani Yolu’nda manilerle anlatılan renkli tarihine göz attık.
Öğrendik ki 21 ekim 1922 yılında gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle Eğin adı Kemaliye olmuş. (Türkiye’de sadece Antalya – Gazipaşa ve Erzincan – Kemaliye bu şerefi taşıyor)
18 farklı dut çeşidiyle, zengin yöresel lezzetleriyle, yüzlerce manisiyle ve 200’ü aşkın tarihi ahşap evleriyle, ne kadar görkemli bir kadim kültüre ev sahipliği yaptığını gördük Kemaliye’nin.
Kemaliye’de bizi bekleyen bir diğer olağanüstü güzellik, “Karanlık Kanyon”du.
Köprülü Kanyon’u görüp, burayı bilmeyenlere hararetle tavsiye edilebilecek bir mucize burası. Zaten çok sayıda, dağ bisikletçisi, yamaç paraşütçüsü tarafından çoktan keşfedilmiş.
Mimarinin, tarımın, tarihin ve kültürün günümüze kadar başarıyla korunmuş olması nedeniyle, göz kamaştıran bir kent Kemaliye. Ne mutlu ki, başta sayın Belediye Başkanı ve tüm ekibi, kentin kimliğini korumasının kıymetine büyük bir içtenlikle inanıyor. Kentte tüm yapılanlar ve yapılması planlananlar, bu temel tercih üzerinde şekillendirilmiş.
Dut ve yan ürünleri, Doğa Tarih Müzesi ve Karanlık Kanyonu, Kemaliye’yi özgün ve eşsiz kılıyor.
Kentin doğasının ve tarihsel mirasının gururunu yaşayan, 3 dönemdir seçilerek bu gururu hemşehrileriyle paylaşan ve çok başarılı bir şehr-eminliği yapan Kemaliye Belediye Başkanı sayın Mustafa Haznedar’a ve onunla birlikte çalışan, herbiri koltuğunda birden çok karpuz taşıyan, Şevket Gültekin’e, Nurcan Özçelik’e, Ayşe Birler’e, Hasan Demirkıyı’ya, Tamer Cömert’e, Selçuk Örnekçi’ye, Rukiye Yurtsever’e, Gülaç Şeker’e ve Mehmet Örnekçi’ye gösterdikleri sıcak misafirperverlik ve kentlerine bu kadar güzel sahip çıkıyor olmaları nedeniyle çok teşekkür ediyorum.
İnanıyorum ki, Cittaslow Kemaliye’ye, Kemaliye, Cittaslow’a çok yakışacak. Bunun için elimizden gelen ne varsa büyük bir gayretle yapacağız.
Ahmet Kutsi Tecer, Kemaliye’nin Apçağa köyünde yaşamış. Onun bir şiirini sizlerle paylaşmak isterim.
Orda bir köy var, uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür. ” dedi.