Seferihisar köy pazarı 2 temmuz 2009 tarihinde ilçemiz ve çevre köylerimizdeki emekçilerimizin kendi yaptıkları ve ürettikleri ,ürünleri sergileyip, satabilmeleri ve emeklerini gelire dönüştürebilmelerinde katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.
Seferihisar çarşı merkezinde eski belediye binasında faaliyetlerini gerçekleştiren köy pazarımız ,haftanın 6 günü bina sakinlerimizin de katılımıyla köy pazarı binasında,salı günleri ise yine binamız önünde kurulan köylülerimizin kendi el emeklerini ve kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri aracısız olarak satma imkanı buldukları “üretici pazarında” hizmet vermektedir.
Köy pazarı binamız ve üretici pazarımız Belediyemiz tarafından hiç bir ücret talep edilmeksizin hanımlarımıza ve köylü çifçilerimize tahsis edilmiştir……..
ÜRETİCİ PAZARIMIZ:Her salı Köypazarı binamızın önünde 9 köyden gelen yaklaşık 120 çifçinin katılımıyla hizmet vermektedir.Organik tarım ve iyi tarım sertifikalarına sahip olan köylü çifçilerimiz tarafından yine köylerimizdeki tarım alanlarında yetiştirilen mahsuller ,aracısız olarak yine köylü çifçilerimiz tarafından pazarımızda satışa sunulmaktadır.Mahsullerin kriterlerimize uygunluğu ve köylerimizde yetiştirildiği belediyemiz ziraat muhendisi tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir.
Çevreye zarar vermemek için pazarımızda kesekağıdı ve doğada yok olabilen poşet kullanımı üreticilerimize zorunlu hale getirilmiştir.
KÖYPAZARI BİNAMIZ:Haftanın 6 günü hizmet vermekte olan Köypazarı binamızda,bina sakinlerimizin yaptığı el emeği ürünler sergilenmekte ,bunların satışıyla sakinlerimizin gelir elde etmelerine katkıda bulunulmaktadır.Seramik kursu,file yapım kursu,takı kursu gibi ücretsiz kurslar açılarak, ilçemiz hanımlarına gelir elde edebilecekleri konularda eğitim verilmektedir.Yine binamızda kurulu olan atölyemizde ilçemize terzilik hizmeti verilmektedir.Köy pazarı binamızda verilen hizmetleri yine binamız sakinlerinin ağzından sizlere sunmak isteriz,
KÖY KOOP. İZMİR BİRLİĞİ: 1971 yılında İzmir Köy Koop. Olarak kuruldu.Merkez birliktir. 110 birim kooperatifi 27000 i aşkın Çiftçi üye ailesi mevcuttur.Merkezi Buca’dadır.Seferihisar ve Bornova’da olmak üzere 2 tane satış mağazası vardır.Mağazalarda birliğe bağlı bütün kooperatiflerin ürettiği ürünleri satmaktadır.Kooperatif Başkanı Muhittin AKBULUT’tur.
GÜLGÜN KUTLU (RESSAM):Okulla başlayan resim merakım Seferihisar Halkeğitim Merkezindeki resim kurslarına katılarak geliştirdim.Resim yapmayı çok sevdiğim ve bu konuda da yeteneğim olduğu için yaptığım resimleri satarak maddi bir kazanç sağlamakla ilgili düşüncelerimi Köy Pazarı nın açılmasından sonra bana da bir yer verilmesi sonucu gerçekleştirmiş oldum.yine köy pazarında açılan bir çok kursa katılarak kendimi geliştirdim.daha üretici olabilmek için surekli çalıştım.Küçük taşlara Seferihisar resimleri yapıp hediyelik buzdolabı süsleri yaptım.Daha sonra ağaç kütüklerine yağlı boya resimler yapmaya başladım.Çevremizi kirletmemek adına doğada kaybolmayan naylon torbaların yerine kullanmak için örgü fileler üretmeye başladım.Bana tahsis edilen bölümde ayrıca kendi emeğim olan ,takıları örgü işlerini, çantaları ,ev turşularını ve doğal reçelleri sergilemekteyim.Bu imkanı bize tanıyan Seferihisar Belediyesine çok tşk ederim.
SEVAL AĞAÇ( EL İŞLERİ) : Seferihisarda ikamet eden bir ev hanımıyım.İlçemizde köy pazarının açılması ile uzun zamandır hayalini kurduğum, evimde kendi ailem için yaptığım el işleri,yemek,reçel gibi ürünlerden gelir elde edebilme projemi hayata geçirmiş oldum.Kendimi geliştirmek için köypazarında açılan çok sayıda kursa katıldım.Takı yapmayı,süs sabunları yapmayı,file örmeyi öğrendim ve bu yeteneklerimi geliştirerek ilçemiz ve köylerimizdeki hanımlara reçel yapımı,takı yapımı,file,kesekağıdı ve süs sabunları yapımı konusunda kurslar vermeye başladım.Pazarımızda bana ayrılan bölümde,kendi emeğim olan takıları,yün işlerini,reçelleri,turşuları,süs sabunlarını sergilemekteyim.Bir ev hanımıyken evimin ekonomısıne katkıda bulunabilme fırsatını bana veren Seferihisar Belediyesine çok tşk. ederim….
HAKAN KİREZCİ-GÜLGÜN İŞBİLEN (SERAMİK İŞLERİ): El emeği ve sanata değer veren bir belediyecilik anlayışının sonucu Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in verdiği destek ile Köypazarı bünyesinde Eşim Gülgün İşbilen’le birlikte resim ve seramik çalışmalarımızı sürdürebiliyoruz. Özellikle seramik meşakkatli bir iş olduğundan bu desteğin önemi göründüğünden daha büyüktür. Genel standartların çok çok altında bir ücretle verdiğimiz resim ve seramik dersleri sayesinde birçok insan özellikle seramikçiliğin hazır tabaklara soğuk boyalarla çiçek böcek resmi yapmak olmadığını, Altı ana sanat dalından ikisi olan heykel ile resimin birarada kullanıldığı zevkli bir uğraş olduğunu farkettiler; sevindirici olan budur bizler için.
Uzun yıllardır bu işin içerisinde gerek endüstriyel gerekse de sanatsal anlamda faaliyet gösteren bizler, cittaslow ilanından çok daha önce sakin bir yaşam umuduyla yerleştiğimiz Seferihisar’da bu işin fiili öncüleri olmaktan çok mutluyuz. İnsanların 14 yaşında iken olmak istediğini ileriki yaşlarında olabilmesinin mutluluk için önşartlardan biri olduğunu söylemiş bir düşünür. Bu anlamda biz bu önşarta haiz insanlar olarak şanslıyız.
Sanatı küçümseyenlerden ya da bir din gibi abartıp kutsayanlardan değiliz. Sanat bir iletişim biçimi olarak insanlığın doğayı taklit etmesinden başka birşey değildir diye düşünüyor ve bu iletişim kaygısını, bildiklerimizi asla kendimize saklamak gibi bir sakınmadan arınmış olarak atölyemizde bizimle çalışan arkadaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Öğretebildiklerimiz bildiklerimizle sınırlıdır; karşılıklı öğrenerek yaşıyoruz. Kursiyer arkadaşlarımızın yapıtlarını onların adına satılmak üzere atölyemizde sergiliyoruz ya da isterlerse yakınlarına armağan ediyor ya da kendileri kullanıyorlar ama sanırız ki asıl kazançları yaratabilmenin hazzını tatmaları oluyor.
Atölyemize ziyarete gelen ve konumuz harici sanat dallarıyla çalışan birçok kişiyi buralara yerleşip üretimlerini sürdürmeleri için teşvik ediyoruz. Umarız ki iletişimin kadim yollarını kullanarak mesajlarını veren insanlar ilçemizde çoğalır ve estetik duygusu çevremize daha bir hakim olur; hayattan başkaca bir beklentimiz yok zaten.
Gülgün İşbilen & Hakan Kirezci
REYHAN KİŞİOĞLU (GÜLEN BEBEKLER): Seferihisar’da yaşayan Gülen Bez Bebek hikayesi kızıma Turgut köyünde 2006 senesinde yaptığım bebekle başladı.Geçmişi günümüze taşımak,dantel ve kaneviçe işlerini buluşturmak,atık maddeleride kullanarak bez bebekler oluşturup sanatımızın gün ışığına çıkartılıp kültürümüzün yaşatılmasını sağlamaktayım.Büyük bir keyif ve zevkle yaptığım bu çalışmaları evlerinizin şık mekanlarımızın köşelerinde yer alması için sizlere sunuyorum.Köy pazarında bulunan atölyemde ürettiğim ve sergilediğim bebeklerimi aynı zamanda ilçemiz Salı pazarı ve Sığacık pazarında da satışa sunuyorum.Bana bu imkanı tanıyan Seferihisar Belediye Başkanımız Sayın Tunç SOYER e tesşekkür ederim.
EBRU SEZEN SEVÖREN (ÇİNİYE HAYAT VEREN ÇİZGİ): 1977 Yılında İzmir ilinde doğdum.Yüksek okulumu Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Çini İşlemeciliği Bölümünden 1999 yılında mezun oldum.Çinicilik ve seramik alanında Kütahya örnekleri,antik desen ve özgün çalışmalarıma eğitimimden sonrada devam ettim.
Fuarlarda stant açarak yaptığım çalışmaları sergiledim.Çeşitli porselen üreten firmalarda dekor şefi olarak çalıştım.Amacım; Bilgive becerilerimi,uygulamadaki çalışmalarımı ve çini işleme sanatının toplumla buluşmasını sağlamak. Bu sanata yeni boyut ve dinamizm kazandırmaktır.Halen; Belediyemizin üreten bayanlara verdiği destekle eski belediye binasında çini işlemesi, ahşap boyama ve çeşitli el sanatları yönelik çalımalarımı sürdürmekteyim.İlçemizi ziyaret ettiğinizde sizleride sanat dolu binamıza bekleriz…