Büyük bir katılımla gerçekleşen 2. Seferihisar Mandalina Şenliği, Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen panellerle tamamlandı.
Festivalin ikinci günü olan 29 Kasım Pazartesi konularında uzman konuşmacılar tarafından gerçekleşen iki panelle şenlik sona erdi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım tarafından yapılan “Mandalina Yetiştiriciliği ve Mandalinanın Satış ve Pazarlanması” konulu panelde Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doc. Dr. Zafer Can, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir ve İzmir Köy Kop. Başkanı Muhittin Akbulut konuşmacı olarak yer aldı. Panelde mandalina yetiştiriciliği, ihracat, iç Pazar konuları masaya yatırıldı. Oturumun sonunda konuşmacılar Seferihisarlı yetiştiricilerin sorularını da cevapladı.
Günün ikinci paneli “Hangi Turizm, Hangi Turist” konuluydu. Medaratörlüğü Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Müjdat Özbahçıvanoğlu tarafından yapılırken, panelin açılış konuşması Mandalina Şenliği’nin onur konuğu Cittaslow (sakin Şehir) kurucusu Poulo Saturnini tarafından yapıldı. Saturnini konuşmasında; “Herşeyden önce Cittaslow’un gerçek felsefesi karşılama. Karşılama derken bilinen karşılama değil, turistin sizden ne beklediğidir. Esnafın bu felsefeye dahil olması güler yüzle karşılamaktır. Amaç gelen turiste olduğu yerde kendini iyi hissettirmektir. hiçbir kimse sanat eserlerinin kopyalarını görmek için bir yere gitmez ama gerçek orijinal şeyleri görmek için her yere gidebilirler. Bunu gerçekleştirmek için şehirlerin makyajsız ve kendi olması gerekmektedir. Mega yapılar değil de küçük yapılar, otantik yapılar ve güler yüzlü karşılama gerekir. Ekonominin kalkınması için de bir şehrin kendi ruhu lazımdır. Binalar yenilenmeli, ticari anlamda bunu sağlamak, geleneksel tarafı korumak, tarım alanlarını turizmle birleştirmek, şehrin ruhunu koruması için önemlidir. Seferihisar’ı bu anlamda çok iyi işler yaptığını gördüm ve tüm kalbimle başarılar diliyorum” dedi.
Panel konuşmacıları TUYED Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı, Türkiye Otelciler Birliği Eski Başkanı Ali Güreli ve Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Görevlisi Av. İlker Ünseven, alternatif turizm, turizm çeşitleri, gelecekle ilgili planlamalar konuşulan konular arasında yer aldı.
Panelin sonunda söz alan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmacılara Seferihisar’da oldukları için teşekkür etti ve; “ Seferihisar olarak kesinlikle yanlışlara düşmeyeceğiz. Rekabet sürekli fiyat düşürmeye neden oluyor. Biz kalitemizi attıracağız. Dünyada düğün turizmi diye bir şey var. İnsanlar evlenmek için Las Vegas’a gidiyorlar. Bizim tarhana çorbamız bile markalaşmamıza yeter. Ev pansiyonculuğunu çok önemsiyoruz. Cittaslow olduğumuz için Slow Food’la iç içeyiz. Yemek hareketini de çok önemsiyoruz. Buraya gelen insanları yeni lezzetlerle tanıştıracağız. Ayrıca elimizde Teos var. 12 İyon Kenti ve zamanının Sanatçılar Kenti. Ayrıca Çocuk Dostu Kent olma projemiz var. Ben buradan sevgili Ali Güreli aracılığıyla tüm turizmcilere sesleniyorum. Seferihisar turizm anlamında Türkiye için yeni bir umuttur. Buyrun gelin. Ben bu kentin başkanı olarak gelecek yatırımcılara elimden geleni yapmaya hazırım” dedi.
Programın sonunda Kültür Turizm Bakanlığı ve Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Ev Pansiyonculuğu eğitimini başarıyla tamamlayan 25 kişiye sertifikaları dağıtıldı.