“Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma” projesi, balıkçılara verilen mutfak eğitimiyle devam etti. Eğitimde “Yılanbalığı”, “Müren” ve “Trakonya” gibi Türkiye’de pek tüketilmeyen balıkların şiş ve sosları yapıldı.
Seferihisar Belediyesi, Pollica Belediyesi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Roma La Spenzia Üniversitesi,ICEA standartizasyon şirketi tarafından ortaklaşa yürütülen Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen; T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu, Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-II “Tarım ve Balıkçılık Bileşeni Hibe Programı” çerçevesinde, “Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma” projesi, balıkçılara verilen mutfak eğitimiyle devam etti. Eğitimde “Yılanbalığı”, “Müren” ve “Trakonya” gibi Türkiye’de pek tüketilmeyen balıkların şiş ve sosları yapıldı.
Sığacık Balıkçılar Kooperatifi’nde kayıtlı balıkçıların ve eşlerinin katıldığı eğitimde, İtalya’nın Maestrale Kooperatifi Başkanı Guiseppe Maffei, Kadın Kooperatifi Başkanı Rodaslava Petrova ve ürünlerin organikliğini kontrol eden ICEA firması çalışana Nina Baumgartner katıldı. İki guruba ayrılan balıkçlılara denizde ve mutfakta eğitimler verildi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in de takip ettiği eğitimlerin son gününde proje AB Delegasyonundan Tarım ve Balıkçılık Sektör Yardımcısı Leyla Alma ve Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölümü Başkan Yardımcısı Mario Caivano da katıldı.
Mutfak eğitimlerinde ev tipi konserve sos ve şişleri hazırlanan Müren, Yılanbalığı, Trakonya, Vatoz gibi balıkların Sığacık Balık Mezatı’nda tadımları yapıldı. Eşleriyle birlikte tadıma katılan Sığacıklı balıkçılar ve yöre halkı balıkların tadına tam puan verdi.
Projenin Amacı
Projenin genel amacı, Türk meslektaşlarıyla AB üyelik sürecini hızlandırmak için yüksek potansiyele sahip balıkçılık sektörlerinde sürdürülebilir yerel girişimlerin arttırımı yoluyla katkıda bulunmaktır. Bölgesel amacı ise İzmir ili Seferihisar ilçesinde, balıkçılık standartlarını üretim ve pazarlama konularında geliştirmek için Avrupalı meslektaşlar ile güçlü bağların kurulup, bilgi değişimi ve en iyi uygulamaların yapılmasıdır.
Proje kapsamında orta düzey yararlanıcılar, Sığacık, Seferihisar ve Doğanbey limanlarında faaliyet gösteren 3 üretici organizasyonu olan S.S. Sığacık Su Ürünleri Kooperatifi, S.S.Seferihisar Su Ürünleri Kooperatifi ve S.S. Doğanbey Su Ürünleri Kooperatifleridir. Bu bağlamda Seferihisar ilçesindeki balıkçılar ve aileleri ile birlikte 2000 birey projeden direk olarak faydalanması düşünülen kitledir. Seferihisar’da balıkçı kooperatiflerinin üretim ve pazarlama kapasitelerini arttırmak ve Avrupa Birliği standartlarında sürdürülebilir balıkçılık yapılmasını sağlamaktır.
İtalya Türkiye arasında sürdürülebilir bağlar ve işbirliği kurmayı hedefleyen projede; Seferihisar bölgesindeki balıkçılık sektörünün geliştirilmesi, balıkçıların üretim ve pazarlama aşamalarında amaçlanan Avrupa Birliği standartlarına kavuşmasıdır. Bu kapsamında; Seferihisar’daki Balıkçı Kooperatifleri üyelerine Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde üretim ve pazarlama üzerine teknik eğitimler verilmesi ve Pollica kentinde yerinde incelemeler yapılarak bu konuların pekiştirilmesidir. Seferihisar’da balıkçılığın çevreye, av yasaklarına ve türlerin devamına saygılı olması için gerçekleştirilecek çalışmalarla balıkçılık alanında bir Seferihisar markası oluşturulması planlanmaktadır. Proje çerçevesinde Sığacık balık mezadı yenilenecek ve kooperatifin günlük satış yapabileceği AB standartlarına uygun balık satış reyonunun oluşturulması hedeflenen nihai amaçtır.