Seferihisar Belediyesi, İngiltere’den Oxford, Amerika’dan Ferris State ve Türkiye’den Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğiyle, İzmir’in Seferihisar ilçesinde açılacak olan, “Yaratıcı Yazarlık Okulu” protokolü Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde imzalandı.
“Hayal endüstrisi” olarak tanımlanan, senaryo ve metin yazarlığı konusunda dünyadaki ilk uluslarası merkez olmayı hedefleyen okulun Protokol Törenine; OMÜ Rektör Vekili YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Demir, Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı ve öğretim üyeleri katıldı.
Oxford ve Ferris State Üniversitelerinin desteği ile Seferihisar Belediyesi tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne arazi tahsis edilmesini ve ardından merkezin inşa edilmesini kapsayan , Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Seferihisar Belediyesi arasında imzalanan protokol ile; “Oxford (İngiltere), Ondokuz Mayıs (Türkiye) ve Ferris State (ABD) üniversiteleri tarafından kurulacak “Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi” bir tür sanayi olarak da tanımlanabilecek “hayal sektörü” ve “üniversite” işbirliğini akademik ve uluslararası bağlamda ele alarak, konferans, workshop, seminer ve yaz okulları yanında lisansüstü eğitim için üniversal bir konuma gelmeyi amaçlamaktadır. Kültürlerarası etkileşim ve değişim niteliği itibariyle de yaratıca yazarlığa büyük bir imkân sağlayacak bu akademik merkez, Türk kültür, sanat ve tarihi için de sürekli üst düzey bir tanıtım işlevi görecektir.” şeklinde açıklandı.
Protokol töreninde konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bu kadar evrensel bir projeye ev sahipliği yapacak olmanın onurunu ve heyecanını taşıdıklarını belirterek; “Bu üniversitelerin bir araya gelerek ortak bir yaratıcı yazarlık merkezi açması dünyada da bir ilk olacak. Bunun Seferihisar’da olması da bizim için son derece önemli. Sadece Seferihisar Belediyesine değil, İzmir’e Türkiye’ye ve tüm insanlık ailesine çok büyük katkılar verecek bir adım olacak bu. Daha önce belediye olarak planladığımız “Yazar Evi” projesini de bu merkeze dahil edeceğiz. Yaratıcı Yazarlık Merkezi, Türkiye’yi ve Seferihisar’ı edebiyatta bir çekim merkezi haline getirecek, özellikle Seferihisar’ın uluslarası bilinirliğini arttıracak ve olağanüstü bir zenginlik ve değer kazandıracak. Ayrıca bu projenin herhangi bir yerde değil, Seferihisar’da hayata geçirilmesinin bir başka anlamı daha var. Seferihisar’da bulunan Teos antik kenti, tarih boyunca sanatçılar kenti olarak tanınmış, tarihte ilk kez “Aktörler Birliği” yani sanatçılar sendikası burada kurulmuş. Dolayısıyla bu proje Seferihisar için yapay bir kimlik değil, geçmişine uygun bir taçlanma olacaktır.Yaratıcılığı geliştirme yöntemleri ve yazarlık eğitimlerinin verileceği merkeze dünyanın her yerinden yazarların gelmesini bekliyoruz. Merkezde eğitim çalışmalarının yanında film ve reklâm endüstrileri için de çalışma yapılacak. Ayrıca ‘Yazar Evi’ ile eserlerini yazmak isteyen yazarları konuk edeceğiz. Bu projeyi Türkiye’ye getirmek için büyük çaba harcayan Yavuz Demir hocama çok teşekkür ediyorum. Seferihisar’a, İzmir’e, Türkiye’ye ve tüm dünyaya hayırlı olsun” dedi.
On Dokuz Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Demir konuşmasında; Oxford Üniversitesi’nde ders verdiği sırada değişik ülkelerden üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye’de bir yaratıcı yazarlık merkezi oluşturulması konusunda proje hazırladığını, projenin Oxford tarafından olumlu karşılandığını, ABD’deki Ferris Üniversitesi’nin de projeye katılma kararı aldığını belirtti. Bir süredir yer arama çalışmaları devam eden projenin, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in verdiği destekle bir anda uygulamaya geçme imkânı bulduğunu söyleyen Demir, projeye Standford ve New York Üniversitelerinin de dâhil olmasının gündemde olduğunu belirtti. Dünyada önde gelen üniversitelerin kendi bünyelerinde yaratıcı yazarlık bölümler açtığını, ancak bir kaç üniversitenin ortak kullandığı bir merkezin henüz bulunmadığını ifade eden Demir, “Bu anlamda Seferihisar’da kurulacak merkez bir ilk olacak. Merkezin, ‘Teos Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi’ ismiyle kurulmasını öngörüyoruz. Üç üniversiteden temsilciler, 2012 Nisan ayı içerisinde Seferihisar’da belediye başkanıyla birlikte protokol imzalayacaklar. Ayrıca tüm dünyada 2 milyar dolarlık bir pazara sahip olan ve hayal endüstrisi diye tanımlanan metin ve senaryo yazarlığı konusunda da bir merkez yaratılmış olacak. Merkezdeki eğitimin bir kaç yıl sonra diplomalı bir sisteme dönüştürülmesi planlanıyor.” dedi. Merkezin Türkiye adına prestij ve marka değeri yaratabilecek boyutta olduğunu, ülkenin dünya edebiyat çevrelerine tanıtımında önemli katkı sağlayacağını, gelecekte daha fazla edebi eserde Türkiye’nin işlenmesini mümkün hale getireceğini anlatan Demir, “Türkiye’nin en köklü ve kalıcı tanıtımı edebiyatla olacak. Merkez bu anlamda atılmış çok önemli bir adımdır.” şeklinde konuştu.