-13 Haziran’da Sığacık’ta düzenlenecek şenliğe, komşu Yunan adası Samos’dan 100 konuk davet edildi.
-Düzenlenecek piknikte Türk Yunan halkı kendi muftaklarında hazırladıkları yemeklerle ortaklaşa piknik düzenleyecek.
-Yunanlılar, Seferihisar esnafı tarafından tutulacak “Veresiye Defteri” ile yeterli parası olmasa dahi alışveriş yapma imkanı bulacak.
-Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapılan Sığacık Kalesi’nin 489. Kuruluş yıldönümü ve tamamlanan Sığacık Meydan peyzaj projesinin açılışı yapılacak.
-Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuk Yunanlı turistlere yanlarında bir kap yemek ve şaraplarıyla gelme çağrısında bulunduk. Birlikte piknik yapıp yemeğimizi ve şarabımızı paylaşacağız’
VİDEO:
{vimeo}24768410{/vimeo}
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Seferihisar Belediyesi, ilçe esnaf sanatkarının iş potansiyelini geliştirecek yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
13 Haziran’da Samos Adası’ndan getirilecek Yunanlı misafirler için İESOB
ile Seferihisar Belediyesi’nin işbirliği altında farklı ve renkli etkinlikler
düzenlenecek. Türk mutfağını ve kültürünü tanıtacak Türk-Yunan Pikniği etkinliğinin yanısıra, alışveriş yapmak isteyen Yunanlılar için esnaf “Veresiye Defteri” uygulaması başlatacak. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Sığacık Kalesi’nin 489.yıldönümü de kutlanacak.
Özverili çalışmalar
Seferihisar’ın ticaret ve turizm potansiyelinin artırılmasını hedefleyenetkinliklerin teması “Yerelde Hareket – Esnafta Bereket” olarak belirlendi.
13 Haziran 2011 Pazartesi günü saat 12.00 ile 20.00 arasında Seferihisar Sığacık’ ta yapılacak etkinliklerle Samos’tan gelen Yunanlı konuklara Seferihisar’ın ve ilçe esnaf sanatkarının tanıtılması amaçlanıyor.
13 Haziran öncesi kolları sıvayan Seferihisar Belediyesi ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, şenlikten Yunanlı misafirlerin memnun ayrılması için hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmıyor.
Şenlikler öncesi taksici ve minibüsçüler başta olmak üzere, tüm esnafa iletişim ve müşteri ilişkileri eğitimi verilecek, Sığacık taksi durağı yeniden düzenlenecek. Esnaf ve sanatkarlar için şapka, tişört ve önlükler hazırlanarak, Yunanlıların farklı bir atmosfer içinde karşılanmasına özen gösterilecek.
Şenliklerin en ilginç kısmını ise Ahilik Çarşısı oluşturacak. Aynı gün açılışı da yapılacak olan Sığacık Meydanı Parkı’nda kurulacak stantlarda, eski sanatkarlar mesleklerini icra edecekler. Kalaycı, keçeci, yorgancı gibi el sanatına dayalı olan ancak günün koşulları içinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin
sergilenecekleri stantlar, yerel halka ve Yunanlı konuklara Türk kültürünün tanıtımını yapacak.
Ayrıca düzenlenecek Türk- Yunan Pikniği iki ülke insanını kaynaştıran ve tüm Seferihisar’a eğlenceli saatler yaşatacak etkinlikleri oluşturacak.
Sürekliliği önemli
Yapılacak etkinliklerle karşılıklı ziyaretlerin gelenekselleştirilmesini amaçladıklarını kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Esnafın Büyük Mağazalara karşı korunması, ilçe ticari yaşamına ve turizmine katkı sağlayacak şekilde esnaf kesiminin eğitilmesi ve
desteklenmesine yönelik çalışmalarımız ilçe esnafı tarafından da benimsendi. Bu noktada esnafın aldığı eğitimler doğrultusunda konuklara güler yüz göstermesi ve kaliteli hizmet vermesi çok önemli. Bu nedenle ön eğitimlere büyük önem veriyoruz. Yunanlıların memnun ayrılmaları, bu ziyaretlerin devamını sağlayacaktır.’ diye konuştu.
Örnek olacak
Benzer etkinlikleri İzmir’in diğer çevre ilçelerinde de gerçekleştirmek istediklerini belirten Mutlu, ‘Bu çalışmayı başarıyla sonuçlandırıp pilot-örnek olarak önümüze koymak istiyoruz. Diğer ilçe belediyeleriyle de benzer etkinler planlamak arzusundayız. Yapacağımız organizasyonlarla hipermarketlerin haksız rekabet kıskacı altında bunalan ve çeşitli ekonomik güçlükler yaşayan esnaf sanatkarlarımızın ticaret hacimlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz.’dedi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow (Sakin Şehir) felsefesinin yerel hareketi, küçük esnafı hareketlendirmeyi öngördüğünü belirterek; “Dünya bir yandan globalleşirken bir yandan yerelleşiyor. Çünkü yerelde üretilen çözümler insanların derdine derman oluyor. Yerelin önemini çok daha fazla anlamak kavramak zorundayız. Dünya daha çok yerelleşmek zorunda. Cittaslow kriterleri yerelin lezzetlerini geleneklerini, yaşam tarzlarını, alışkanlıklarını öne çıkarmartmayı taşıyor. Küçük üreticinin, yerel üreticinin ürünlerini pazarlamada önünü açan kriterleri taşıyor. İşte bu etkinlik bütün bu kriterlerin yerine getirilmesi için çok anlamlı bir başlangıç olacak.Samos Adası’ndan gelecek 100 Yunanlıyla ortak piknik yapacağız. Onlara bir kap yemek, bir şişe içkinizi alın gelin dedik. Uzun bir piknik masası yaparak yemeğimizi bölüşeceğiz. 13 Haziran günü Türk-Yunan pikniği, Sığacık Kalesi’nin 489. Kuruluş yılını kutlayacağız, hepsinden daha anlamlısı Esnaf Odasıyla birlikte başlattığımız işbirliği olduğunu düşünüyoruz.Yerel yönetim ve Esnaf Birliği işbirliğinin yerel esnafa sahip çıkarak, bu işbirliğinin doğru sonuçlar doğurduğunu göstererek, tüm Türkiye’ye örnek olacağımızı düşünüyoruz. O gün gelen Yunanlılara da uygulamaya başlayacağımız “Veresiye Defteri” ile bizim adetlerimizde olan şimdilerde maalesef unutulan bir adetimizi Yunanlılarla paylaşacağız. Şenliğe katılıp cebinde parası olmayan Yunanlılar için ‘Veresiye Defteri’ açılacağız. Yunanlı parası olmasa da alışveriş yapma imkanı bulacak.” dedi.
Seferihisar Belediyesi ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ortaklaşa gerçekleştireceği “Yerelde Hareket, Esnafta Bereket Şenliği” 13 Haziran Pazartesi günü Saat 11.00’da başlayacak.