Seferipazar ve Orhanlı Köyü Derneği, lezzetli ve sağlıklı zeytinyağı üretmek ve Seferihisar’daki kırsal yaşamı korumak için bir ilke imza attı. Yüzlerce yıllık taş değirmende üretilen Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı, seferipazar.com internet sitesi aracılığı ile artık tüm Türkiye’ye ulaştırılıyor.
Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı, sadece sakin şehir Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde yetişen zeytinlerden geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Tek tek elle toplanan zeytinler, zeytinin insan avcuna düştüğü ilk tarihten beri kullanılan fakat günümüzde yok olmaya yüz tutmuş taş baskı yöntemiyle eziliyor ve bu nedenle Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı “yavaş zeytinyağı” olarak kabul ediliyor.
Taşbaskı esnasında zeytin yaklaşık 30 dakika süreyle eziliyor ve içerisinde bulunan yakıcı tatların bu işlem sırasında uzaklaşması sağlanıyor. Bu nedenle taşbaskı zeytinyağı son derece farklı bir aroma ve eşsiz bir lezzete sahip. Bu çok özel zeytinyağını 500 ve 250 ml’lik özel şişelerde Seferipazar.com adresinden temin etmek mümkün.
Seferihisar’ın bu farklı projesi hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Seferihisar köylüsünün yaşam kalitesinin yükselmesi, ilçemizin en önemli hedeflerinden biri. Seferipazar ve Orhanlı Köyü Derneği'nin bu müşterek projesinin ana amacı köyün halihazırda ürettiği taşbaskı zeytinyağının değerini artırmak yoluyla, Orhanlı Vadisi'ndeki geleneksel zeytinlikleri korumak. Proje başarılı olursa köylünün zeytinlikleri elden çıkarmak yerine geleneksel üretimini sürdüreceği kesin. Bu gerçekleştiğinde de, hiçbir ilaç veya gübre atılmadan, toprak sürülmeden, tel çit çekmeden ve hatta sulanmadan yapılan geleneksel zeytincilik devam edecek. Zeytinlerle beraber ilçemizin yüzlerce yıllık taşbaskı zeytinyağı kültürü de korunmuş olacak. Türkiye’nin en lezzetli ve sağlıklı zeytinyağlarından biri Seferihisar ilçesinde üretildiği için gurur duyuyorum” dedi.
{gallery}orhanli-tas-baski-zeytin{/gallery}