HOŞGELDİN KOMŞU
-SIĞACIKLI ESNAF, TÜRK-YUNAN PİKNİĞİNDE BİRARAYA GELDİĞİ KONUKLARI İÇİN VERESİYE DEFTERİ AÇTI
-SIĞACIKLI ÖĞRENCİLER YENİ AÇILAN PARKIN İÇİNE 2050 YILINDA AÇILMAK ÜZERE ZAMAN KAPSÜLLERİNİ GÖMDÜ
-KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TARAFINDAN YAPTIRILAN SIĞACIK KALESİ’NİN 49. KURULUŞ YILI MUHTEŞEM YÜZYIL’IN KOSTÜMLERİYLE KUTLANDI
Seferihisar Sığacık Limanı ile Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası arasında başlatılan feribot seferiyle, ilk Yunan turist kafilesi ilçeye geldi.
Sisam’dan Sığacık Limanı’na gelen 100 kişilik kafileyi, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer ile Seferihisarlılar karşıladı.
Ardından Sığacık Teos Marina’da bir kokteyl düzenlendi. Kokteylde, kafile, Türkçe ve Yunanca şarkılar eşliğinde eğlendi.
İlçe Kaymakamlığı öncülüğünde İZKA ile birlikte yapılan Sığacık Meydan Peyzaj Projesi’nin açılışı da yapıldı.
Açılışa İZKA adına İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile Yunanistan’ın Sisam Adası Belediye Başkanı Thanos Styliamos katıldı.
Açılışın ardından Sığacık Meydanı’nın hemen yanında bulunan El Sanatları Panayırı’nda ”Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler” sergisi gezildi.
2050 yılında açılmak üzere Seferihisarlı çocukların yazdıkları mektuplar, iki belediye başkanın katıldığı törenle, proje kapsamında açılan parkta özel bir bölüme gömüldü.
VİDEO:
{vimeo}25050008{/vimeo}
Yunanistanlı turistler için veresiye defteri açıldı.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1522 yılından Rodos seferine hazırlık amacıyla yaptırılan Rodos Kalesi’nin 489. Kuruluş Yılı Kutlamaları da etkinlik kapsamında gerçekleştirildi. Kalenin tarihini, yeniçeri kostümü giyen bir genç okurken, yeniçerinin kıyafetlerinin ”Muhteşem Yüzyıl” dizisinin ekibi tarafından gönderildiği belirtildi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Seferihisar Belediyesi işbirliği ile Seferihisar’daki esnafın desteklenmesi ve gelişmesi için ”Yerelde Hareket-Esnafta Bereket” temalı bir dizi etkinlik düzenlendi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, etkinlik kapsamında yaptığı konuşmada, bugün ilçede gerçekleştirilen birçok ilkin heyecanını yaşadığı ifade ederek, ”Dünya bir yandan globalleşirken, diğer yandan da yerelleşiyor. Yerelin önemini daha fazla anlamak ve kavramak zorundayız. İşte bu festivalin en önemli hedeflerinden bir tanesi yerel üreticiyi, esnafı güçlendirmek” diye konuştu.
Uzun süren çalışmalarla Sığacık’ı hudut kapısı haline getirmeyi başardıklarını belirten Soyer, şöyle devam etti:
”İşte 100 Yunan dostumuz burada. Onlara bir çağrı yaptık; ‘Bir kap yemeğinizi, bir şişe içkinizi alın gelin, hep birlikte piknik yapalım’ dedik. Biz de yemeklerimizi, içkimizi hazırladık. Türk-Yunan dostluğunun önemli adımlarından birini atıyoruz. Sığacık-Samos seferlerinin başlaması, aynı doğrultuda esnafımızı da hareketlendirecek bir durum. Hafta sonlarını burada geçirecek dostlarımız alışveriş yapacak, yemeğini yiyecek. Yunanlı’ların hiç bilmediği, bizim ise çocukluğumuzda kalan veresiye defteri uygulamasını bugün burada tekrar hayata geçiriyoruz. Sığacık’taki esnafın hepsinde artık veresiye defteri var. Böylece demiş oluyoruz ki; ‘biz size güveniyoruz’. Üstelik paradan başka paylaşacağımız daha çok şey var. Eski dostluk köprülerini tekrar kurmalı, sporda, kültürde, sanatta, işbirliği olanaklarını geliştirmeliyiz. Para nasıl olsa gelir, hele böyle bir dostluğu pekiştirirsek para daha da çok gelir.”
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, ana hedeflerinin yakın kıyı komşularının, buradan alışveriş yapması olduğunu kaydederek, Foça’dan Midilli’ye, Çeşme’den Sakız’a kısa bir sürede gidip gelinebildiğini hatırlattı. Mutlu, ”Şimdi de Sığacık’tan Sisam’a seferler başladı. Bu, kıyı ticaretinin arttırılması için önemli bir adımdır. Yeni yapılacak kanun düzenlemesiyle kıyılarda da ticaretin arttırılmasının sağlanması gerekir. Gündüz buraya gelenler, akşama kadar alışveriş yaparak kendi memleketine dönecek. Biz avantajlı bir bölgedeyiz” diye konuştu.
Sığacık Kaleiçi Pazarı’nın gezilmesinin ardından Akarca Soul Beach’de düzenlenen Türk-Yunan Pikniği yapıldı.
Konuklara, Seferihisarlı’ların hazırladığı oğlak dolması, döner, kokoreç, yaprak sarması, baklava gibi yemek ve tatlılar ikram edildi.
Pikniğin ardından, Yunanlılar Sığacık’tan ayrıldı.