DİONYSOS’UN EVİNDE ŞARAP ÇALIŞTAYI

Anasayfa / Haberler / DİONYSOS’UN EVİNDE ŞARAP ÇALIŞTAYI

DİONYSOS’UN EVİNDE ŞARAP ÇALIŞTAYI
DİONYSOS’UN EVİNDE ŞARAP ÇALIŞTAYI

Geleneksel Türk Mutfağında şarabın yerinin belirlenmesi, Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının destinasyon olarak ele alınması ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde turizm ile ilişkilendirerek şarabın ülkemiz turizminde turistik ürün olarak tanıtım amacıyla kullanılması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı” düzenlendi.  Türkiye’nin ilk Sakin Şehri Seferihisar’ın M.Ö. 3000’li yıllara dayanan tarihinde 12 iyon Kenti’nden bir olan Teos’ta şarap tanrısı Dionysos’un yaşadığı, antik kentinin tapınağında şarap tanrısı Dianisos’un bir elinde asası, diğerinde Kantharos (içki kabı) tutan bir heykeli bulunuyor. Dionysos mitolojide asma, üzüm salkımı ile betimleniyor.

Seferihisar Doğanbey’de bulunan Angora Becah Resort Otel’de gerçekleşen Şarap Çalıştayına Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankara Üniversitesi’nden Gökhan Söylemezoğlu ve Ertan Anlı, Ege üniversitesi’nden Ersin Doğer, Gusto Dergisi Genel yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın, Büyülübağ Şarapçılık’tan Alp Törüner, Yemek Yazarı Aylin Öney Tan, Melen Şarapları’ndan Cem Çetintaş, Kavaklıdere Şarapları’ndan Ali Başman, Sevilen Şarapları’ndan  Enis Güner, Diren Şarapları’ndan Orhan Ziya Diren, Kayra Şarapları’ndan Gözdem Gürbüzatik, Pamukkale Şarapları’ndan Yasin Yasin Tokat, Kocabağ Şarapları’ndan Memduh Erdoğan, Urla Şarapçılık’tan Can Ortabaş, Türsab’tan Rıza Epikmen, Feyyaz Yalçın, Reşit Soley, Gurme Osman Serim, Türofed’ten Mehmet İşler katıldı.   

Türkiye’nin çok büyük bir tarih ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, bunun değerlendirilerek turizmin 12 aya yayılması gerektiğini söyledi. Genel Müdür Evkuran, bakanlık yetkilileri ile sektör temsilcileri, konunun uzmanları ve yerel yöneticileri bir araya getiren çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türk turizminin bugüne kadar hep sahillerde, kıyı kesimlerinde yaygınlaştığını ve yatırımların hep bu kesime yapıldığını belirtti. Türkiye’nin bugün elde ettiği turizm gelirinin büyük bölümünün kıyı turizminden kaynaklandığını ancak bununla yetinilmeyeceğini ifade eden Evkuran, ‘Türkiye’de çok büyük bir miras var. Bunu değerlendirip turizmi 12 aya yaymalıyız. Dünyada yer tutan saygın bir turizm ülkesi olmalıyız’ dedi. Evkuran, bu noktada şarapçılığın da Türkiye’nin sahip olduğu önemli kültürel miraslardan olduğuna işaret ederek, şarapçılığın geliştirilmesi ve bunun değerlendirilmesi için çalıştayda yapılacak konuşmaların kayıt altına alınarak değerlendirileceğini kaydetti.

– ‘SAKİN ŞEHİR’ VE ŞARAPÇILIK-

Çalıştaya ev sahipliği yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, Seferihisar’da bugüne yaygın olarak tarımsal uğraşın zeytincilik ve narenciye üretimi olduğunu ancak son dönemde yavaş yavaş bağcılık da yapılmaya başlandığını söyledi. Seferihisar’ın uluslararası ‘cittaslow (sakin şehir)’ ağına üye olduğunu hatırlatan Soyer, bu noktada şarapçılığın ‘sakin şehir’ konseptiyle uyum göstermesi nedeniyle bağcılık ve şarapçılığın ilçede yaygınlaşmasını desteklediklerini ifade etti.
Çalıştayda ‘Anadolu’da mutfak ve şarap kültürü’ ile ‘Şarap, bağcılık ve turizm ilişkisi’ konuları ele alındı.
İki gün sürecek çalıştayın son günü olan 24 Eylül Cuma günü Urla Şarapçılık fabrikası ziyaret edilecek.