TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ

Anasayfa / Haberler / TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ
TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ

5 Şubat Cumartesi günü Seferihisar Pazaryerinde yapılacak “Yarımada Tohum Takas Şenliği” düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Şenliğin ev sahipliğini yapacak olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Bu etkinlik bir tohum bankasının kuruluşunun ilk adımı olacak” dedi.

 

Seferihisar, Urla, Karaburun, Mordoğan Belediyeleri, Ekolojik Üreticiler Derneği, Karaot Tohum Derneği, Slowfood Birlikleri, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve GDO’ya  Hayır Platformu işbirliği ile Seferihisar’da “Yarımada Tohum Takas Şenliği” organize edecek. Gürel Tower Sipari Restoran’da gerçekleşen basın toplantısında 5 Şubat Cumartesi günü düzenlenecek şenlikte  çok sayıda çiftçinin elindeki tohumlarla, ihtiyacı olan tohumları takas yapacağı ifade edildi.

 

Toplantıya Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Slow Food İzmir Bardacık Birliği Lideri gazeteci-yazar Nedim Atilla, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar katıldı. İlk sözü alan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, hükümetin uygulamaya soktuğu Tohumculuk Yasası ile yerel tohumların yaşamının tehlike altına itildiğini, çiftçilerin kendi tohumlarını satmasına engel getirildiğini ileri sürdü.

Mevcut yasanın uluslararası tohumculuk şirketlerinin istediği hükümlerle çıkarıldığını ve Tarım Bakanlığı’nın bu konudaki yetkilerini büyük şirketlerin etkili olduğu Tohumcular Birliği’ne devrettiğini savunan Özkaya, şunları söyledi:
”Yerel tohumlar 3 tane gen merkeziyle korunamaz. Gen merkezleri mevcut halleriyle birer tohum morgudur. Bu tohumların yaşayabilmesi için üretimde kullanılması gerekir. Yerel tohumlarla üretilen sebze ve meyvelerin çok daha yüksek besin değerlerinin bulunduğu, ilaca ve gübreye diğer türlere göre daha az ihtiyaç duyduğu bilimsel olarak ispat edilmiştir. Bu tohumların ve ürünlerin  yaygınlaşması için bir mücadele veriyoruz. Bu kapsamda geçen yıl ilkini Torbalı’da yaptığımız tohum takas şenliğinin bu yıl çok daha geniş katılımla Seferihisar’da yapacağız. Köylerde kaybolmak üzere olan tohumları saklayanlar genelde yaşlı kadınlar. Bu kadınlar öldüğünde ondan kalan eşyaların arasındaki tohumlar, çoğu kente göçmüş çocukları tarafından çöpe atılıyor. Yüzyıla dayanan bir geçmiş çöpe gidiyor. Öncelikle üreticide bu bilinci oluşturup bu tohumları kurtarmak istiyoruz. Daha sonra tüketicide de bu bilinci oluşturup bu tohumlardan üretilen ürünler için iyi pazar olanakları yaratmak istiyoruz.”

Özkaya, tohumculuk yasasıyla tohuma eroin muamelesi yapıldığını, üreticinin bu ürünü pazarda satmasının suç sayıldığını ifade ederek, etkinliğin bu nedenle takas üzerine kurulduğunu, organizasyona katılan ilçeler ve bağlı tüm köylerden üreticilerin ellerinde tohumlarıyla şenliğe geleceklerini, ihtiyaçları olan tohumlarla takas yapma imkanı bulacaklarını ifade etti.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şenlik kapsamında 4 ilçedeki köyleri ev ev dolaşarak ellerindeki tohumları sorduklarını, bunları şenliğe getirmeleri için ricada bulunduklarını söyledi. Bu ziyaretler sırasında kaybolmak üzere olan, yüz yıllık tarihe sahip tohumlara rastladıklarını ifade eden Soyer, ”Şimdi bunları takas ettireceğiz, bunlardan toprağa ekip yetiştireceğiz. Bu yasanın uygulanmasıyla ne kadar büyük bir zenginlikten yoksun kaldığımızı göstereceğiz. Ne kadar çeşitli ürün varken bunlardan mahrumuz. Bu etkinlik bir tohum bankasının kuruluşunun ilk aşaması olacak. Bu tohumları gelecek nesillere miras bırakmakta kararlıyız” dedi.