Türk-Yunan Zirvesi Seferihisar’da başladı‏

Anasayfa / Haberler / Türk-Yunan Zirvesi Seferihisar’da başladı‏

Türk-Yunan Zirvesi Seferihisar’da başladı‏
Türk-Yunan Zirvesi Seferihisar’da başladı‏

Ege’de kalıcı barış için “Yerel İnisiyatif Geliştirme Toplantısı” Türk-Yunan Belediye Başkanları ve bürokratların katılımıyla İzmir Seferihisar’da başladı. Toplantının açılış konuşmasını Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık yaparken, Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis Yunan Adalarına vizesiz geçişle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

 

Değişen dünya dengeleri ile ezilen ve yok olmaya yüz tutmuş dostluk ve barışın Ege’nin iki kıyısında yer alan belediyelerin bir araya gelerek oluşturacakları Yerel İnisiyatif’in ilk toplantısıı iki ülkenin Belediye Başkanları ve bürokratlarının katılımıyla başladı. Seferihisar Teos Ormancı Tatil Köyü’nde gerçekleşen toplantıda açılış konuşması Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık tarafından gerçekleştirildi. Kalıcı barış için inisiyatif oluşturacaklarını belirten Tanık, bu toplantının ilk adım olduğunu ve hep birlikte gelecekte yapılacak çalışmalarla ilgili kararlar alacaklarını söyledi.

 

Başkan Tanık konuşmasında şu sözlere yer verdi;  “Bu hazırlık toplantısı halklarımız arasındaki dostluk duygusunu geliştiren en etkili organlar olarak yerel yönetimlerin işbirliğini yeni koşullar altında daha güçlendirip daha geliştirmek ve bölgemizde barışı kalıcı kılmak için düzenlenmiştir. Halklarımızın ortak problemlerine yerel yönetimlerce geliştirilecek ortak programlar ile çareler aramak amacındadır.

Yunanistan ve Türkiye ilişkilerinde son yirmi yıl içinde ortaya çıkan göreli dostluk atmosferinin hazırlayıcıları hiç kuşku yok ki belediyelerimiz ve doğrudan halklar arasında geliştirilen yüz yüze ilişkilerdir.

Belediyeler öncülüğünde gerçekleştirilen dostluk ve barış atmosferi ülke yönetimlerini etkilemiş ve ülkelerimiz arasındaki gerginlikler azalmış, barışçıl ilişkiler ve yüz yüze temaslar artma zemini bulmuştur. Çok yoğun emek harcanarak oluşturulabilen bu olanağın daha kalıcı ve daha güçlü birlikte yaşama istek ve deneyimini üretmesi en temel hedeflerimiz arasında olagelmiştir.

Dünya 2007’den bu yana giderek derinleşen küresel bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Kriz buhrana dönüşmüştür. Buhranının ülkelerimiz ve coğrafyamız üzerindeki etkileri katı ve yoğun biçimde hissedilmektedir. Buhrandan etkilenmeyen ülke ve yönetim yoktur. Akdeniz coğrafyasının güneyi, kuzeyi, batısı, doğusu buhranın toplumsal yaşam biçiminde en çok hissedildiği ve yönetimlerin hızla değiştiği yönetilememe durumunun daha hızlı açığa çıktığı bir bölge olarak özellikle dikkati üzerine çekmektedir.  Ülkelerin ayaklanmalar, iç savaşlar ve askeri müdahalelerle çalkalandığı Bölgemizle birlikte, AB ülkelerinin kaderlerinin de yalnızca AB sınırları ile tanımlanabilir olmaktan uzaklaştığı ileri sürülebilir.

Akdeniz coğrafyasında etnik köken, dil, inanç ve benzeri farklılıklar taşıyan insan topluluklarının kaderlerinin ve kederlerinin ortak olduğu düşüncesine inananların daha güçlü dayanışma bağları geliştirmeleri ve barış duyarlılığının yükseltilmesi her zamankinden daha güçlü bir özlem ve gereksinim halini almıştır.

Yunanistan ve Türkiye’nin dostluk ve barış içinde olması “yöneticilerin” istek ve iradelerinin üstünde bir olgu haline gelmelidir. Aksi takdirde kriz atmosferi 20. yüzyılın yarısından fazlasını birbirine erişemeden, özlem ve karanlık duygular arasında salınarak geçiren halklarımızı yeniden düşman kamplara sürükleyebilir.

 

Halbuki, iki ülkenin yerel idareleri gerçekleştirecekleri işbirlikleri, ortak kalkınma stratejileri ve projeler ile zorlukları dayanışarak aşma potansiyeline sahiptirler.

 

Barışçıl ve dostluk duyguları ile pekiştirilmiş bilinçli ve örgütlü topluluklara yaslanan belediyeler tarafından bölgesel politikalar etkilenebilir.

Buhran döneminde dayanışmak, güçlüklere karşı koyacak birliktelikler üretmek, çok köklü bir ihtiyaçtır. Bu konuda yapılabilecek çalışmaları değerlendirmek, biçimlemek, düşünmek ve programlamak için belediye başkanları düzeyinde geniş katılımlı bir toplantı yararlı olabilir kanaatindeyiz.

Bunun için daha geniş katılımlı bir kongre örgütlenmesi başta olmak üzere uzun soluklu bir yerel yönetimler ve yerleşmeler arası işbirliği geliştirme konusunu programlaştırmaya çalışacağız. Savaşın ve toplumlar arası gerginliklerin zararlarını bilen ve ağır yükünü omuzlarında hisseden belediye başkanları ve barış savunucuları olarak Ege’de kalıcı barış için çalışma kararlılığımızı ve azmimizi vurgularız”

 

 

alt

 

YUNAN VALİDEN VİZE MÜJDESİ

 

Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis yaptığı konuşmada; “Temiz bir çevre, halkın yakınlaşması ve ticaretin gelişmesini istiyoruz. Her iki kıyının da yerel yönetimleri bu konuda çok çaba sarf ediyor. Dış güçler bizi hep birbirimize kırdırmaya çalıştı ama biz dostuz. Bu dostluk da gelişerek devam edecek. Barış ve dostluk ilişkilerinde her iki tarafın Ticaret Odalarının büyük katkısı var. Bir evde yaşarken komşularımızla iyi ilişkiler kurmak isteriz. Neden komşu ülkeyle olmasın” dedi.
Son günlerde konuşulan Yunanistan Adaları’na vizesiz geçiş imkanı sağlayacak kanunla ilgili konuşan Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis; “Midilli, Sakız, Sisam, Rodos, Kos Adalarına geçiş için Türkler vize almak için uğraşmayacak. Vizeler adalarda verilecek. Altyapı hazırlıklarını yapıyoruz. Kısa süre sonra sağlıklı bir şekilde çözüme ulaştıracağız.

 

Toplantıya Chp  İzmir Milletvekilleri Alaaddin Yüksel, Musa Çam ve Mustafa Moroğlu ,Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır,  Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan B. Türközen, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Eski Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim, Didim Eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, Bergama Eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Konak Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Akyarlı, Konak Eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Prof. Dr Korkut Boratav, Ege Barış ve İletişim Derneği’nden Feride Aksu Tanık,– Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü,SODEM Genel Sekreteri Onur Yüce, SODEM Dış İlişkiler Koordinatörü Canan Karaosmanoğlu, Kuzey Ege Bölge Valisi Athanasios GIAKALIS, Maronia Sappes Belediye Başkanı İlias İoannakis, Limnos Belediye Başkanı Antonis CHATZIDIAMANTIS, Agia Paraskevi Eski Belediye Başkanı Alexandros EVANGELINOS, Ksanthi Avdira Belediye Başkan Yardımcısı Birol İNCEMEMET, Syniparksi Eski Başkanı Christina CHATZIDAKI, Agios Efstratios Belediye Başkanı Charalambos MAKRIS , Notio Aigaio (Oniki Adalar) Valisi, Aleksandrupolis Belediye Başkanı Evangelos LAMPAKIS, Ikaria Belediye Başkan Yardımcısı Kritikos GEORGIOS, Chios Markos MENIS, Marathokampos Belediye Başkanı Sideris PAPAGEORGIOU, Komotini Eski Mlletvekili Moustafa MOUSTAFA , Avdira Belediyesi Meclis Üyesi Panagiotis THEOCAROUS, Syniparksi Başkanı Syniparksi Başkanı, Stratoula VAITI, Mitilini Eski Belediye Başkanı Stratis PALLIS, Ksanthi Avdira Belediye Başkanı Tsolakidis EVAGGELOS, Syniparksi Başkan Yardımcısı, Thrasos KALLOGRIDIS, Yiannis MACHAIRIDIS,

24-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek toplantıda, 25 Mayıs Saat 18.00’da Teos Antik Kenti kokteyl, 26 Mayıs Selçuk-Efes Gezisi ve 27 Mayıs’ta Dikili ziyaretleriyle devam edecek.

 

 

alt