İzmir ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği, 16–17 Nisan tarihlerinde Seferihisar’da 2. Koyun Keçi Panayırı’nı düzenliyor. Tarım Bakanlığı, İzmir Valiliği, Seferihisar Belediyesi ve İzmir Tarım Grubu’nun destek verdiği panayır, bu yıl Türkiye genelinde faaliyette bulunan birlik başkanlarının katılımıyla ulusal ilgi odağı olacak.
Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çekmek, yetiştirici ile sektörü buluşturmak, bir geleneği yaşatmak amacıyla yapılan Panayır’da en güzel keçi ve koyun yarışması yapılacak, koyun kırpma şenliği düzenlenecek. Altı bine yaklaşan üye sayısı, tarıma ve çiftçiye yönelik gerçekleştirdiği çalışmaları ile sektörde sürekli gündemde olan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından organize edilecek ve iki gün sürecek panayıra ülke çapında sektörün önemli firmaları katılacak. Panayırda yer alan firmalar kurulacak stantlarda çalışmalarını, ürün ve hizmetlerini yetiştiricilere anlatacak.
VİDEO HABER:
{vimeo width=”600″ height=”430″}22329016{/vimeo}
"Artık keçi ormana girebilecek”
2003 yılında 157 üye ile başladıklarını belirten İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Özer Türer, "Üye sayımızı 2008 yılından bu yana 5 bin 700’e çıkardık. Ancak üyelerimizin çırpınışlarını görüyorsunuz. Küçükbaş hayvancılık, hiçbir zaman konu edilmedi, yeterli desteği görmedi. Yapacak çok işimiz var” dedi. Koyun-Keçi sektöründe ilk soğuk zincirin İzmir’de oluşturulduğu belirten Türer, "Keçi, düşman gibi görülmüş, ormana girilmesi yasaklanmış. Bununla ilgili çok uğraş verdik. Bakanlık’la yapılan görüşmeler neticesinde de en sonunda Torba Yasa’ya keçicilikle ilgili bir yasa konuldu. Artık keçi ormana girebilecek” diye konuştu.
"Keçicilik, istihdam sağlayacak”
Küçükbaş hayvancılıkda üreticilerin iyi organize olmadığından yakınan Birlik Başkanı Türer, "16 ilçede 26 süt soğutma tankımızla keçi sütü topluyoruz. Bugün birliğimiz, günde 150 ton keçi sütü toplama kapasitesine sahip. Bunlar sadece İzmir geneli için söz konusu. Türkiye genelinde ele alındığında işsizliği ortadan kaldırabilecek bir durum bu. 30 keçi bir aileyi asgari olarak rahatlıkla geçindirebilir. Şu anda Avrupa’da koyun- keçi üreticiliği meslek olarak kabul ediliyor. Birliğimizin amacı da ülkemizde de meslek olarak ele alınmasını sağlamak” şeklinde konuştu.
Küçükbaş hayvancılık sektörünün panayır gibi etkinliklerle yayılması, üreticinin teşvik ve motive edilmesi için destek vermeye hazır olduklarını söyleyen İzmir İl Tarım Grubu Başkanı Sümer Tömek Bayındır, "Küçükbaş hayvancılık İzmir ve çevre illerde ivme kazanmaya başladı ve ekonomik olarak da güçlü adımlarla yoluna devam ediyor. Çiftçilerin, panayır gibi sosyal etkinliklerle motive olduğunu görüyoruz. Tüm çiftçilerimizi ve meraklıları Cumartesi günü panayıra bekliyoruz” dedi.
"Katkımız örnek olsun”
Panayırın ev sahipliğini yapacak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise " Koyun-Keçi yetiştiriciliği bugün Türkiye’nin kayba uğramış, ihmal edilmiş bir sektörü. Bu yıl 2.’sini düzenleyeceğimiz panayır ile sektörün, tekrar dirilmesi, harekete geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Panayır, hem üreticinin cesaretlendirilmesi hem de üreticinin tüketiciye daha kaliteli süt ile ulaşması için katkı sağlayacak. Katkımızın Türkiye’ye ve diğer yerel yönetimlere örnek olmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Panayırda hangi etkinlikler düzenlenecek?
Panayırın ilk günü, Koyun Keçi Sütünde Bölgesel İşbirliği ile koyun keçi sütü sektörünün geleceği tartışılacak. Mandıra, yetiştirici temsilcilerinin üniversiteden akademisyenlerin söz alacağı toplantıda, koyun keçi sütünde bölgesel işbirliği olanakları masaya yatırılacak.
İkinci günde ise, 77 ilin damızlık koyun ve keçi yetiştiriciliği birlik başkanları Türkiye’de Koyun Keçi Birlikleri’nin Sorunları adlı çalıştayda bir araya gelecek.
İsmail Özkan konseri ile başlayacak etkinlikler, koyun ve keçilerinde olacağı kortej yürüyüşü ile devam edecek. 16-17 Nisan’da Seferihisar’da düzenlenecek panayır, en güzel keçinin seçileceği Koyun Keçi Güzellik Yarışması, halk oyunları gösterileri, Saz ve kaval dinletileri, Ayfer Güleç ile Keçe Atölyesi, Keçi Fotoğrafları Sergisi gibi daha birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak.