AVRUPA YEREL DEMOKRASİ HAFTASI

Anasayfa / AVRUPA YEREL DEMOKRASİ HAFTASI

AVRUPA YEREL DEMOKRASİ HAFTASI

‘Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’ Etkinlikleri Kapsamında İzmir’in Seferihisar İlçesinde, ‘Avrupa Kentsel Şartı Felsefesinde Sürdürülebilir Kentler Sempozyumu’ Düzenlendi

Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin yerel yönetimlerinin katılımlarıyla eş zamanlı olarak ulusal ve yerel etkinliklerin düzenlendiği ‘Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’ etkinlikleri kapsamında İzmir’in Seferihisar ilçesinde, ‘Avrupa Kentsel Şartı Felsefesinde Sürdürülebilir Kentler Sempozyumu’ düzenlendi.
Seferihisar Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir İli Stratejik Planlama, Yönetim ve Araştırma Merkezi (DEÜ İZSİYÖM) ile İzmir Kalkınma Ajansı işbirliği düzenlenen sempozyumun açılışı, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden, Belediye Başkanı Tunç Soyer, DEÜ İZİSYÖM Müdürü Prof. Dr. Zerrin Toprak ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Komisyon Üyesi Ahmet Gülerman’ın katılımıyla yapıldı. İzmir Vali Yardımcısı Kurt, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, özellikle çevre ve iklim konusunda sempozyuma katılan bilim insanlarının bilgilerinin yararlı olacağına inandığını ifade ederek, bu noktada yöneticilere de büyük görevler düştüğünü söyledi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yoğun bir şekilde tüketim toplumu olunmasıyla kentlerin sürdürülebilirlikten çıktığını belirtti. Önceleri hep bir arada hareket eden insanların kentleşmeyle birlikte komşusunu tanımayan bireylere dönüştüğünü ifade eden Soyer, şunları söyledi: ‘Bunun sonucu stres, yalnızlık, bunalım, içe kapanıklık. Artık toplum olmanın gerekliliğini yapmıyoruz. Büyük kentlerde bunun için bir söylem var, ‘karbon ayak izi’. Tokyo’da bu iz, 320 misli, Baltık ülkelerinde bin misli bir yeri kaplıyor. Bu kentleri cam bir fanus içine koyarsanız bir müddet sonra yaşayamazlar. Kentlerde stres diye bir hastalık var çünkü. Gürültü ve tahribatlar var. İşte ‘sakin şehir’ buna alternatif. Biz Seferihisar’ı bu saydıklarımdan tamamen uzak bir kent yapmaya çalışıyoruz. Yaşanabilir bir kent. Eminim ki burada işlenen konular bize ışık tutacak.’
Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Komisyon Üyesi Ahmet Gülerman da Avrupa’da en tartışmalı konulardan birisinin göç olgusu olduğuna işaret ederek, ‘Mesela Fransa’nın en büyük sorunu göç ve onlar diyor ki; biz Afrikalıları çok seviyoruz, ama sadece kendi ülkelerinde. Katıldığım toplantılarda, göçmenlerin yaşadıkları kültürlerde yadırganmayacak şekilde davranmaları gerektiği hep konuşuldu. Ama 1950’den beri Avrupa’da bu sorun çözülmemiş, bakalım bundan sonra ne olacak’ diye konuştu.
DEÜ İZİSYÖM Müdürü Prof. Dr. Zerrin Toprak ise demokrasi kavramına değinerek, ‘Demokrasi kağıtlarda değil, eylemlerle olur. O yüzden bu sempozyuma bir eylem diyebilirsiniz’ diyerek, iki gün sürecek sempozyumda Avrupa Konseyi’nde bu alanda hazırlanmış belgeler ve kararların sunulacağını bildirdi.
Seferihisar Belediyesi Kent Konseyi’nin yanı sıra Aliağa, Çeşme, Balçova, Buca, Menemen, Karabağlar, Bayraklı belediyeleri Kent Konseyleri ve Yerel Gündem 21 temsilcileri tarafından da takip edilen sempozyumda, ‘Kentsel Ulaşım’, ‘Sürdürülebilir Kentlerde Atık Yönetimi’, ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Çevre Dostu Binalar’, ‘Sürdürülebilir Su Yönetimi’, ‘Kentsel Alanlarda Bioçeşitliliğin Korunması’, ‘Çevre Yönetimi ve Belediyelerin Rolü’ ve ‘Kent Yönetiminde Toplumsal-Kurumsal Sorumluluk’ konularında oturumlar düzenlenecek.