Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ordu’da düzenlenen Garanti Anadolu Sohbetleri’ne konuşmacı olarak katıldı. Ordu’nun geleceğiyle ilgili konuşulan toplantıda konuşmacı olarak yer alan Başkan Soyer; "Ordu’da "Oksijen’in adı Ordu” başlığıyla bir hedef konulmuş. Çünkü markalaşma dediğimiz şey veya bilinirliğinizi artırmak ancak çok somut, doğru ve gelişmesi mümkün hedeflerle meydana geliyor. Eğer Oksijen Ordu’da güçlü bir enstrüman olarak kullanılması isteniyorsa, bunun üzerine gitmek lazım” dedi.
Garanti’nin 74. Anadolu Sohbetleri, Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’ne yapıldı. Garanti Anadolu Sohbetleri Ordu Toplantısı’na Ordu Vali Yardımcısı Ömer Adar, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Sabırlar Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Sabır, Gürsoy Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Poyraz Poyraz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin Karadeniz için stratejik bir önem taşıyan fındığa her toplantıda önemli bir yer ayırdıklarını belirterek konunun uzmanlarıyla uzun görüşmeler yaptıklarını ifade ederken, "Amacımız sene başındaki gerçekleşen dar tartışmaları bırakıp, sürdürülebilir, herkesin mutlu olabileceği bir sistem yaratmaktır” dedi. Bir dahaki sene daha büyük tartışmaların yaşandığı bir dönem yaşanamamasını umut eden Gönensin, daha sonra bankanın faaliyetlerinden bahsetti.
Anadolu Sohbetleri kapsamında Ordu’nun kalkınması için çok önemli fikirlerin sunulacağını öne süren Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, " Ordu ekonomisi bulunduğu yapı itibariyle birçok zıt noktayı içinde barındırmaktadır. Ordu’nun 2010 yılı tasarruf mevduatı 1 milyar 510 milyon TL’dir. Bu rakam 5 yıl öncesine göre 5 kat bir artış ifade ediyor. İstanbul Sanayi Odası’nın değerlendirmesine göre ilk 5 yüz sanayi içerisinde 5 Ordu şirketi bulunmaktadır. Bir tane de Kocaeli’de, 6 tane şirket bulunmaktadır. Hatta aynı kuruluşun ikinci değerlendirmesinde, bir tane daha şirket bulunmakta ve toplam 7 şirket bulunmaktadır.
Doğu Karadeniz’de Ordu’dan Rize’ye kadar, 6 vilayette ilk 500’e giren 2 şirket var fakat Ordu’da 7 tane… Fakat buna rağmen yapılan başka bir araştırmaya göre kişi başı gelir açısından 81 il içerisinden ilimiz 62’inci sırada yer almaktadır. Kalkınmışlık açısından 62’inci sırada yer almaktadır. Yine bir diğer araştırma sonucu ise ilimiz yaşanılabilirlik açısından 54’üncü sırada yer almaktayız. Yetiştirilmiş ve eğitilmiş elemanlarla iş gücü yapmak için istihdam gerçekleştiremiyoruz. Bu geliştirmeleri değerlendirdiğimizde çok önemli bir paradoks içerisinde yaşadığımızı görüyoruz. Böyle bir paradoks Türkiye’nin belki hiçbir yerinde yok.
Ordu ili olarak son yıllarda önemli bir beklenti içerisinde olduğumuzu belirten Servet Şahin, "Ancak, beklentilerimizin olabilmesi için, en büyük engelimiz olan altyapı, ulaşım sorununu halletmeliyiz. Temel atma Havaalanı projesinin öngörüldüğü sürede bitirilmesi, Akdeniz-Karadeniz Yolu’nun Sivas yolundan 2011 sonuna kadar ulaşıma açılması, hem Pazar hem de finansman yönünden genişlememiz… Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi’nin süratle faaliyete başlaması sektördeki piyasa dengelerinin oluşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
3 bin 366 hektarlık belediye sınırı ve bin 734 Hektar Mücavir alan sınırına ulaşan Ordu’da yaşamaktan son derece mutlu olduğunu belirten Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ise, "Ordu, kilometrelerce uzunluğunda kumsal ve koyları ile denizle kucaklaşan sahilleri, Orta Anadolu’ya doğru uzanmış eşsiz güzellikteki yayla ve platoları, yeşilin her tonunun barındığı ormanları ve mavi ile yeşilin buluştuğu bir ildir. İster sahilinde, isterse yaylalarında olun gözleri gören herkesin bulunmaktan zevk alacağı, ama çoğu insanın tanımadığı, bizlerinde yeterince tanıtamadığı saklı kalmış bir hazinedir.
Ordu, çağdaş yaşam şeklini benimsemiş, ülkemizde olduğu kadar dünyanın en uzak köşelerinde başarılı bir şekilde yaşam kurmuş, yaşamın her alanında; müzikte, tiyatroda sanatsal ve kültürel etkinliklerde ismi her zaman ön sıralarda anılmış, misafirperver insanların yaşadığı bir yerdir. Bunca güzelliğine rağmen Karadeniz bölgesinin ortasında kalmış, görülmeyen, ama Turizm kenti olabilmek için kabuğunu kırmaya başlayan bir Ordu.
İşte bu kabuğu kırıp bütün güzelliklerini ülkemiz ve dünya insanına tanıtmak bizlerin en temel görevidir. Bakanından Milletvekiline, Belediye Başkanından Muhtarına, Sanayicisinden İşadamına, Sivil Toplum Kuruluşlarına, herkesin esas görevi; turizm yolunda yavaş ama emin adımlarla gidilen yola bir taş döşemek, adımları çoğaltarak hızlandırmak olmalıdır.
Bu kentin Belediye Başkanı olarak üzerimdeki sorumluluğun bilinci ile hareket ederek, Ordu’nun ikbali ve istikbali için her meslekten, her sosyal katmandan yararlanarak neleri başarabileceğimize geçen süreçte tanıklık ettik. Ordu Belediyesi olarak, gönülden bağlı olduğumuz kentimizin gelişimi, hemşerilerimizin mutluluğu ve güvenine layık olabilmek için, geride bıraktığımız süreçte olduğu gibi, 2011 yılında da tüm gücümüzle çalışarak, büyük projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum.
Amacımız; tüm kaynakların etkin ve yerinde kullanılarak halkımızın hizmetine sunulmasını sağlamak ve halkın beklentilerini daima ön planda tutarak daha modern bir Ordu kenti için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürmek zorundayız.” diyerek hizmetin sürekliliğine inanç ve çalışma azmi ile devam edeceklerini ifade etti.
Ordu Perşembe Cittaslow projesi ile Ordu’nun turizm açısından canlanacağını vurgulayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şu açıklamalarda bulundu; " Bundan bir süre önce Perşembe Belediye Başkanı ve gazeteci dostum Zeki Bey’in davetiyle Perşembe de bulunmuştum ve bu sırada Perşembe’nin Cittaslow adaylığında neler yapabileceğimizi birlikte değerlendirmiştik. Umarım bu yolculuk Ordu’nun diğer ilçelerine de örnek olur ve bu kervana katılırlar diye umut ediyorum. Türkiye’den Cittaslow projesine katılan 5 kent var Perşembeyi 6’ıncı kent yapacağız inşallah. Ordu’da "Oksijen’in adı Ordu” başlığıyla bir hedef konulmuş.
Çünkü markalaşma dediğimiz şey veya bilinirliğinizi artırmak ancak çok somut, doğru ve gelişmesi mümkün hedeflerle meydana geliyor. Eğer Oksijen Ordu’da güçlü bir enstrüman olarak kullanılması isteniyorsa, bunun üzerine gitmek lazım. Ordu’da da Seferihisar’da da bence ortak olan şey turizm konusunda yapılabilecekler, o da turizmin daha küçük ölçekli daha insani boyutlarda yapılabilmesi. Özellikle misafirperverlik denildiği zaman bu konudaki meziyetlerimiz, değerlerimiz dünyanın birçok yerinde karşılaşılmayacak kadar güçlü. Bu yüzden ev pansiyonculuğunu ve küçük ölçekli turizmi desteklemek gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Ordu Vali Yardımcısı Ömer Adar ve İstanbul Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın konuşmalarından sonra ‘Fındıkta Son Durum’ paneline geçildi. Üretici ve işadamlarından görüş alınarak fındığın son durumu tartışıldı.