DÜNYADAKİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER TOPLANTISI

Anasayfa / DÜNYADAKİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER TOPLANTISI

DÜNYADAKİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER TOPLANTISI

İklim değişikliğinin yakın geleceğimize etkileri, çözüm yolları, örnek eylem planları ve sağlanabilecek kaynaklar İstanbul’da tartışıldı.

Dünyanın örnek kentlerinden belediye başkanları ve çeşitli uygulamacıların yer aldığı konferansta, sürdürülebilir kentlere örnek olarak ise Türkiye’ye Cittaslow (Sakin Şehir) modelini getiren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer konuştu.

 

 

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye, 15 Kasım 2011, İstanbul; Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nin ortaklaşa düzenlediği, “Türkiye’de Sürdürülebilir Kentler: Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir?” başlıklı konferans, 15 Kasım 2011 tarihinde İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleşti.

Denizbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansta dünya kentleri iklim değişikliği ile ilgili önlemler, sürdürülebilir kentler için örnek eylem planları, konu ile ilgili kaynakların nasıl oluşturulacağı gibi konular ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Fransa Türkiye Büyükelçisi H.E. Laurent Bili konferansın amacını şehirlerimizi bugün ve yarın nasıl daha yaşanır hale getiririz gibi teknik bir soruya cevap aramak şeklinde özetleyerek "Fransa son üç yıldır bu konuya çok önem veriyor. Fransa’da nüfusu 50 binin üzerindeki yerleşim bölgeleri karbon salımlarını azaltmak ve nüfusu iklim değişikliğine hazırlayacak bir eylem planı hazırlamakla yükümlü” dedi. Fransa Türkiye Büyükelçisi H.E. Laurent Bili,  çok sayıda Türk Yerel Yönetimleri’nden yetkililerin bu konferansa katılmış olması, konunun öneminin farkında olunduğunun bir göstergesidir.

 

 

Sizlere ihtiyacımız var, iklim değişikliğine karşı hep beraber elele vermeliyiz” diyerek konunun önemine bir kez daha dikkat çekti.

Konferansın 2. Oturumunda "Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma: İklim Değişikliğine Dirençli Kentler İçin Bütünleşik Bir Planlama Yaklaşımı” oturumunda Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Paris Kentsel Ekoloji Ajansı İklim Koruma Planlama ve Enerji Stratejisi Direktörü Yann Françoise, İMP Kentsel Tasarım Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Baz ve Ancona Belediyesi Çevre ve AB Program Sektörü Bölüm Yöneticisi Marco Cardinaletti ile birlikte konuşmacı olarak yer aldı.

Seferihisar’ın Cittaslow kriterleri ve Seferihisar’da yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar’ın bu çalışmalarla sürdürülebilir kentlerden biri olacağının altını çizdi.

 

 

İklim değişikliği için ilk imzalar atıldı

Konferansın sonunda iklim dostu kentlere çağrı niteleğindeki bildiriyi okuyan Gaziantep Belediye Başkanı Dr Asım Güzelbey,  konfreransa katılan belediyeleri imzaya davet etti.  Bu bildiri ile belediyeler "iklim değişikliğinin farkında,  sorumluluk almaya ve üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını” kabul eden bir bildiri altına imza attı. Bildiriye imzayı Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de imzalarken, konferansı izlemek için İstanbul’da bulunan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ve Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa da imzaladı.