İkinci Çocuk Çalıştayı’na Kıbrıs Ev Sahipliği Yaptı

Anasayfa / Haberler / İkinci Çocuk Çalıştayı’na Kıbrıs Ev Sahipliği Yaptı

İkinci Çocuk Çalıştayı’na Kıbrıs Ev Sahipliği Yaptı
İkinci Çocuk Çalıştayı’na Kıbrıs Ev Sahipliği Yaptı

5 – 7 Ekim, 2018 tarihleri arasında, KKTC’nin Geçitkale ilçesinin ev sahipliğinde II. Cittaslow “Sakin Şehirde Çocuk Olmak” Çalıştayı gerçekleşti. Seferihisar Belediyesi ve Cittaslow Türkiye Sekreteryası önderliğinde gerçekleşen çalıştaya Türkiye’den Seferihisar, Mudurnu, Uzundere, Vize, Şavşat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ise Geçitkale, Mehmetçik, Lefke ve Yeniboğaziçi Belediyeleri katılım sağladı.

Çocukların sadece gelecekteki değil, şimdiki yaşantılarının da önemini konu alan çalıştaya Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem, Uzman Psikolog Ezgi Koman ve Cankız Çevik’in yanı sıra, Ankara Sosyal Hizmet Derneği 2. Dönem Başkanı Ferhan Özge Demir, “Cittaslow Kentlerde Çocuk ve Gençlik Politikaları”, “Çocukluk Algısı”, “Birlikte Bir Arada Yaşamak” ve “Çocuğu Çocukla Düşünmek” isimli sunumları ile katkıda bulundular.

 

Çocuklar ve Belediye yetkilileri ayrı ayrı kent tasarladılar ve sonrasında kentlerinin sunumlarını yaptılar. 2 çocuk grubu ve 2 yetişkin grubu aralarında sözcü seçerek kentleri neden ve nasıl tasarladıklarını anlattılar. Karşılıklı  karşılaştırmanın ve münazaraların yapıldığı çalıştayda şehir planlamada çocukların yeri ile ilgili son derece önemli konular konuşuldu. Çocukların istedikleri kent modeli ile yetişkinlerin istedikleri kent modellerinin birbirinden farklı olması ve çocuklar tarafından iletilen sorular belediye başkanları ile kent yetkililerini adeta terletti. Kaykay pistleri, ormanlık alanlar, havuzlar, sokakta oynamaları için araç trafiğinin azaltılması gibi konularda talepte bulunan çocuklar, belediye başkanlarından söz aldılar. Birbirileri ile mektup arkadaşı olmak için de karara varan çocuklar, verilen sözlerin tutulup tutulmadığını birbirilerine mektup ile bildireceklerini söylediler.

 

“Seferihisar Çocuk Belediyesi” örneğinin tüm kentlere yayılması ve bir birliğin kurulması ile ilgili önemli adımlar atıldı ve “Çocuk Belediyeleri Birliği” sayesinde çocukların da şuanın birer bireyi oldukları konusunda büyük bir farkındalık yaratılması hedeflendi. Çalıştay boyunca en çok vurgulanan konular ise; doğanın korunması ve ağaçlandırma, yenilenebilir enerji kaynakları, sokak hayvanlarının korunması ve çocukların gelecekte yaşayacakları kentleri kendilerinin de fikirleri alınarak tasarlanması oldu.