MANDALİNA ŞENLİĞİ BAŞLADI

Anasayfa / MANDALİNA ŞENLİĞİ BAŞLADI

MANDALİNA ŞENLİĞİ BAŞLADI

Seferihisar’ın adını mandalina ile markalaştırmada önemli bir adım olan mandalina şenliği yoğun bir katılımla başladı.

Sakin şehir (Cittaslow) Kentler Birliği’ne Türkiye’den ilk ve tek üye kent olan İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen 2. Mandalina Şenliği başladı.
2. Mandalina Şenliği eski belediye önünden başlayan şenlik yürüyüşü ile başladı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda davetli Seferihisar sokaklarında yapılan kortej yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe katılanlar daha sonra yeni pazaryerinde kurulan fuar stantlarını da hizmete açtılar. Davetlilere köy ekmeği, keşkek, nohut pilavı ve mandalina ikram edildi.
Şenliğin açılışında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar ve çevresinde mandalina rekoltenin yüksek olduğu yıllarda düşen fiyatlar nedeniyle ilçede yaşayanların mağdur olduğunu, bunu değiştirmek için göreve talip olduklarını söyledi. Göreve gelir gelmez 36 ülkenin büyükelçisine yazı yazarak o ülkelerdeki narenciye işi ile uğraşan firmaları belirlediklerini, daha sonra İhracatçılar Birliği’ne bu firmaları teslim ederek mandalinanın satışı için temaslar kurulmasını sağladıklarını belirten Tunç Soyer, bu yıl belediye başkanları ile temasa geçtiklerini İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 100, Bornova Belediyesi’nin 60, Karşıyaka Belediyesi’nin 25, Balçova Belediyesi’nin 20 ton mandalina almasını sağladıklarını ifade etti.
Seferihisar’da önümüzdeki yıl Narenciye Enstitüsü’nü kuracaklarını belirten Soyer, böylece mandalinanın bilinen mandalina reçeli, mandalina şarabı, mandalina lokumu gibi ürünlerini geliştirmek istediklerini söyledi. Soyer, ”Tarım ürününü sanayi ile birleştiremiyorsanız yaşama şansınız yoktur. Bu gerçekten hareketle Seferihisar’ın ünlü mandalinasını sanayi ile birleştirecek, değişik ürünlerini keşfedecek ve satacağız. Böylece üreticinin kötü kaderini değiştireceğiz” dedi.
İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise Seferihisar’ın Türkiye’nin tek sakin şehir unvanı ile İzmir’in de yurt dışında tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi. İzmir Valiliği olarak da turizm fuarlarına katıldıklarını belirten Tunçsu, oralarda da hem İzmir’in, hem de Seferihisar’ın tanıtımını yaptıklarını ifade etti.
Cittaslow Kentler Birliği Başkanı Paulo Saturnuni, 1990 yılında birliği kurduklarını, birlik üyesi kentlerin bir kısmının tarihi kentler, bir kısmının Seferihisar gibi sahil kentleri olduğunu söyledi. Dünyanın küçülmesiyle birlikte kentlerin birbirine benzemeye başladığını, kentlerin özelliklerinin yaşatılması gerektiğinden hareketle yola çıktıklarını belirten Saturnuni, kentlerin özelliklerini tanıttıklarını ve bu özelliklerin gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini ifade etti.
Şenlik çerçevesinde Mandalina Güzeli Yarışması da düzenlendi. Eski mandalina güzellerinden 1970 güzeli Gülden Korkmaz, 1971 güzeli Türkay Topdemir, 1974 güzeli Gönül Çetin, 1975 güzeli Ruhsar Onur ve 1978 güzeli Ceyhun Macat’ın jüri üyesi olarak görev yaptığı Mandalina Güzeli Yarışması’nda Ceyhun Macat 32 yıl sonra 1 numara ile yarışan 16 yaşındaki Yağmur Özfırat’a tacını teslim etti.
Seferihisar 2. Mandalina Şenliği’nde En iyi Mandalina Üreticisi Yarışması da düzenlendi. Yarışmada birinciliği Özgür Güler, ikinciliği Ahmet Ataser, üçüncülüğü Gürsel Yılmazer elde etti.
Şenlikte ayrıca En Yavaş Bisiklet Sürme ve Halat Çekme yarışmaları da yapıldı.
Birinci gün Ferhat Göçer’in konseri ile tamamlanırken, yarın paneller ve filim gösterileri yapılarak şenlik tamamlanacak.