Seferihisar Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Yerel Tohum Takas Şenliği, bu yıl 13. kez Ürkmez Meydanı’nda büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Tohumun, toprağın ve yerel üretimin önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen şenlik, hem renkli görüntülere sahne oldu hem de önemli mesajlar verdi.
Etkinlik, saat 14:00’da Seferihisar Belediyesi Atatürk Bandosu Dinletisi ile başladı. Gün boyu süren etkinlikler kapsamında; Cavit Ata ve Orkestrası, Ürkmez Kültür Sanat Bale Gösterisi, Rebeteos Dans Gösterisi ve Sembol Konseri ile Merve Mete & İZBB Pop Orkestrası sahne aldı.
Üretici pazarı, kooperatif stantları, çocuklara yönelik fide eğitimi, yüz boyama etkinlikleri ve sokak bandosu gösterileriyle katılımcılar keyifli bir gün geçirdi.
Şenliğin en anlamlı bölümlerinden biri, saat 16.30’da başlayan yerel tohum takas etkinliği ve fide dağıtımı oldu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticiler, atalık tohumlarını paylaşarak tarımsal üretimde dayanışma örneği sergiledi.
Programın açılışında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, etkinliğin yalnızca bir şenlik değil, aynı zamanda bir mücadele olduğuna vurgu yaptı. Yetişkin, konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün burada sadece tohum takası için değil, soframızda zehirsiz bir lokma, çocuklarımıza bırakacağımız sağlıklı bir gelecek için toplandık. Pazarlar ateş pahası, sebze-meyve artık lüks oldu. Halkın tabağında zehir var. Kuraklık, iklim krizi, betonlaşma derken tarım artık can çekişiyor. Ama biz Seferihisar’dan bir umut büyütüyoruz”
Başkan Yetişkin, 13 yıl önce bir avuç Karakılçık buğdayıyla başlatılan sürecin bugün tüm Türkiye’ye yayılan bir dayanışma ağına dönüştüğünü belirtti. Karakılçık buğdayının 2025 yılında tescil edilerek coğrafi işaretle koruma altına alındığını da hatırlatan Yetişkin, “Tohum bizimdir, toprak bizimdir, gelecek bizimdir!” diyerek konuşmasını tamamladı.
Etkinlikte, Cumhuriyet Halk Partisi Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Parti Meclis Üyesi Baran Seyhan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yer aldı.
“Biz buradayız, çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz”
Yerel yönetimler olarak tarıma destek vermeye, iş birliği yapmaya hazır olduklarını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Yetiştirdikleri tohumları insanlarla paylaşan yurttaşlarımızı, gençlerimizi, yaşlılarımızı görünce, anladım ki onların toprakla bağı hiçbir zaman koparılamayacak kadar güçlü. Onlardan yarınlara taşımamız gereken önemli bir görev var. Bu görev bugün bizlerde, yarın diğer nesillerde. İki gün önce Dikili’de Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Tesisi'ni hizmete açtık. Tarımın güçlenmesi için uğraşıyoruz, çalışıyoruz. Tarım bizim beklediğimiz şekilde planlanmıyor ve desteklenmiyor. O nedenle de Türkiye’de üretim iyi gitmiyor. Önümüzdeki yıllarda daha da kötü bir tablo yaşanabilir. Gerçekten Türkiye’nin kendisine yetecek üretimi gerçekleştiği bir ulusal tarım politikası olması lazım. Böyle bir dönemde tarım bilincinin, toprak bilincinin var olması çok önemli. Çünkü yarın gıda ve su sorununun nereye gideceği belli değil. Sağlıksız tarımın sağlığımıza etkisi belli değil. O yüzden toprağımıza, suyumuza, ağacımıza ve tohumumuza sahip çıkmayı millet olarak öğrenmemiz gerekiyor. Bu bilince sahip olup çalışan herkesi yürekten kutluyorum. Yerel tohumumuzun ölmesine izin vermeyeceğiz. Bazı şeylerin değer olarak korunması lazım. Her şeye ticaret gözüyle bakamayız. Biz elbette çabalarımızı arttıracağız ama daha üst ölçekli çalışmalar yapılması gerekiyor. Şu ortam insanlarımızın tarım, gıda konusunda hükümetten daha bilinçli olduğunu gösteriyor. Bu kadar değerli halkımız olduğu için buna bir taraftan seviniyorum. Diğer taraftan bu işi becermekten uzak bir hükümet tarafından yönetildiğimiz için üzülüyorum. Ama biz buradayız. Çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz. Gelecekte hükümeti yönetirken, bu sorunları çözeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem “Tarım ülkesi olmamıza rağmen, verilmeyen desteklerden dolayı çiftçimiz tarımdan uzaklaşmak zorunda kaldı. Üreticiler sütten para kazanamadıkları için hayvanlarını kesime gönderiyor. Girdi maliyetleri, yem çok pahalı. Cemil Başkanımız sulama suyunda yaşanan sıkıntıları gidermek için çalışıyor. Başkanım büyük bir iş başardı. Dikili bölgesinde tarlalara damlama sulama ile sulanacak sistemi hizmete aldı. Bu büyük bir hizmettir. Normalde bu hizmeti Devlet Su İşleri’nin yapması gerekir. Maalesef merkezi hükümetin yapması gereken tüm işleri büyükşehir belediyelerimiz yapıyor. Başkanlarımız cesaretle sorunların üstüne gidiyor. Tarım Bakanlığı’nın yapması gereken işleri belediye başkanlarımız yapmak zorunda kalıyor. Bizim belediye başkanlarımız o kadar sıkıştırmalara rağmen büyük bir cesaretle sorunların üstüne giderek çözmeye çalışıyor. Üstün başarısından dolayı belediye başkanlarımıza haksız tutuklamalar yapılıyor” diye konuştu.
Seferihisar Belediyesi, 13 yıldır sürdürdüğü bu anlamlı şenlikle, yerel üretimi desteklemeye ve Türkiye’nin tarımsal geleceğine umut olmaya devam ediyor.