TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR AĞLAR KURMA PROJESİ BAŞLADI

Anasayfa / TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR AĞLAR KURMA PROJESİ BAŞLADI

TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR AĞLAR KURMA PROJESİ BAŞLADI

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen; T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu, Türkiye ve AB  Sivil Toplum Diyaloğu-II "Tarım ve Balıkçılık Bileşeni Hibe Programı” çerçevesinde, "Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma” projesinin açılış toplantısı ve kokteyli Seferihisar Belediyesi Yeni Kültür Merkezinde gerçekleşti.

 

200 Bin Euro bütçeli, İtalyan Sivil Toplum Kuruluşu Ricerca e Cooperazione’nın uygulayıcısı olduğu, Su Ürünleri Derneği’nin ortaklığı ve Seferihisar Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen projenin açılış toplantısına Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanı  Fatma Can Sağlık, Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem, Proje Koordinatörü Laura Cicinelli,  Yerel Koordinatör Tolga Dinçer ve Su Ürünleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Özdem konuşmacı olarak katıldı.

 

 

Toplantıda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzkareci Egemen Bağış tarafından gelen kutlama mesajı okunurken, programın açılış konuşması Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapıldı. Başkan Soyer  AB’nin  her şeyden önce büyük bir barış projesi olduğunu vurgularken; "Seferihisar 49 km sahil şeridine sahip bir ilçe. Hem Cittaslow’lar arasında bir ortaklık imkânı yarattığı için hem de yüzlerce yıldır atadan kalma tekniklerle denizden ekmeğini kazanan balıkçılarımızın tekniklerini geliştirmeleri, daha bereketli balıkçılık yapabilmelerini sağlayacak bu projenin kabulü için çok memnunum. İtalya’nın Pollica Kenti’yle ortaklaşa yaptığımız bu proje sadece para gelmesine değil bir kültür zenginliğine de yol açacak. Hepimize hayırlı olsun” dedi.

İki Cittaslow kentinin Seferihisar ve Pollica’nın dayanışması sonucu ortaya çıkan projede bir balıkçı kasabası olan Pollica’daki balıkçı kooperatifleri, Avrupa Birliği’nin balıkçılık mevzuatıyla ilgili deneyimlerini ve bilgilerini Seferihisarlı meslektaşlarına aktaracak. Ege ve Universita’la Sapienza üniversitelerinin bilimsel destekleriyle Seferihisar’daki balıkçılar üretim ve pazarlama aşamalarında Avrupa Birliği standartlarına kavuşacak. Proje kapsamında Seferihisar’daki Su Ürünleri Kooperatifleri üyelerine Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde üretim ve pazarlama üzerine teknik eğitimler verilecek, Pollica kentinde yerinde incelemeler yapılacak. Seferihisar’da balıkçılığın çevreye, av yasaklarına ve türlerin devamına saygılı olması için gerçekleştirilecek çalışmalarla balıkçılık alanında bir Seferihisar markası oluşturulacaktır. Proje çerçevesinde Sığacık balık mezadı yenilenecek ve kooperatifin balık saklama olanaklarını iyileştirilecek.