Seferihisar Sığacık Körfezi’nde kurulması planlanan Orkinos Balık Çiftliği’ne karşı ilçede büyük bir kampanya başlamak üzere. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. İktidar ve muhalefet partileri ilçe başkanları, belediye, kent konseyi ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek eylem planı hazırlığı yaptı. İlk büyük direniş 21 Ağustos Cumartesi Leman Dergisi Bisiklet Kulübü’yle birlikte başlıyor.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer 16 Ağustos Pazartesi günü Çevre ve Orman Bakanlığı’nda yapılan toplantıya davet edildi. Orkinos Çiftliği ile ilgili Çed Raporu’nun imza aşamasında olduğunu ve şirketin Sığacık’a taşınmak için hazırlık yaptığını öğrendiğini belirten Soyer; "Hem hukuki süreçler zemininde hem de sivil toplum örgütleriyle birlikte her zeminde güçlü bir sesle haklılığımızı dile getireceğiz” dedi. Direnişin ilk günü olarak Leman Dergisi Bisiklet Topluğu’nun Seferihisar’a gelerek kamp kuracağını söyleyen Soyer, bu ilk direniş ve sonrası için parti ilçe başkanları ve sivil toplum örgütlerinden destek istedi. Toplantıya katılan Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Ümit Cingöz, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Yusuf Vehbi Tarhan, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüsnü Kasapoğlu ayrı ayrı gereken desteğin verileceğini belirtti.
Toplantının sonunda tekrar söz alan Başkan Soyer; "Tüm arkadaşlarımızla ortak bir payda da birleşiyoruz. Burada siyasi kaygı, çıkar yok. Ortak paydamız gelecek nesiller için büyük önem taşıyor. Biz burada Orkinos Balık Çiftliği kurulmaması için büyük bir mücadeleye soyunuyoruz. Biz güzelliklerimizi ziyan ettirmeyeceğiz. Buraya gelmesinler. Pazartesi günü toplantıda bakanlık yetkililerine de belirttim. Biz uluslararası bir proje yakaladık, Türkiye’nin ilk sakin şehri olduk. Sakin Şehir kriterlerinde çevre, doğa çok önemli. Eğer, biz bu balık çiftliği nedeniyle unvanımızı kaybedersek, bu karara imza atanların hepsinden hesap sorarız” dedi. Toplantının sonunda Seferihisar Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Hakkı Eskicioğlu ve yürütme kurulu bir araya gelerek eylemin gerçekleşeceği saati belirledi. 21 Ağustos Cumartesi günü Saat 11.30’da Leman Dergisi Bisiklet Kulübü’nün karşılanmasıyla başlayacak eylem, Sığacık’ta gerçekleşecek basın açıklamasıyla devam edecek.
Neden Hayır?
Yelkenli tekneleri ile dünyamızı dolaşan ilk denizcimiz Sadun Bora, Sığacık Körfezi’nin kendisine has özelliklerinden ötürü böyle bir körfezin dünyada bir başka bölgede bulunmadığını belirtti. Ve takipçisi Özkan Gülkaynak çok net olarak: ‘’Bu körfezde kurulacak herhangi bir balık çiftliği bu körfezin sonu demektir. Yazık olur bu körfeze, içinde yaşayan binlerce canlı türü ve yaşamın devamı için sonun başlangıcı olur…’’ dedi.
Biz hiçbir zaman şunu söylemedik:
Balık yemeyin, yedirmeyin, balık çiftliklerine karşıyız demedik. Biz her zaman şunu söyledik: Yaşam sadece insanoğluna sunulmuş bir hediye değildir. Dünyamız üzerindeki canlıları ve kültürel mirası ile birlikte bir bütün ve bu bütünün uzuvları arasındaki aksaklık bütünün ahenginin bozulmasına neden olur dedik. Biz balık çiftliklerinin mevzuatlarda belirlendiği gibi karadan 0.6 mil açıklara değil çok net bir ifade ile; “HİÇBİR HAL VE ŞARTTA GEREK SU ALTI CANLI YAŞAMINI GEREKSE KARASAL DOĞAL YAŞAMI ETKİLEMEYECEK ŞEKİLDE” kurulup işletilsin dedik.
Bu çok zor bir istek değildir. Kapalı koy ve körfezler yerine bu çiftlikler doğasına ve insanına saygı duyan gelişmiş ülkelerde birçok örneği olduğu gibi “Açık denizlerde ve karalarda” yapılabilir.
Orkinos Balık Semirtme Çiftliklerine neden HAYIR diyoruz?
Günlük 33.5 ton civarında yemin denize atılması sonucu, 5 ton civarında katı, 20 tonun üzerinde sıvı atığın aynı ortama salındığı bilinmektedir.
Günlük 20 tonun üzerindeki sıvı atık; su, epitelyum hücre döküntüleri, ölü bakteriler, sindirilmemiş yağ, protein, inorganik maddeler, sindirim salgılarının atıklarından oluşur ve toplanması mümkün değildir.
Balıkların dışkıları ve ortama atılan yem artıklar, yaklaşık 50.000 kişilik bir kentin kanalizasyonunun denize akıtılmasıyla eşdeğer bir kirlilik yaratmış olacaktır.
Bu kirlilik nedeniyle "erişte” dediğimiz ve denizlerimizin oksijen kaynağı olan poseidon çayırları ile yerli balık türleri yok olacaktır.
Biz bu nedenlerle Orkinos Balık Çiftliklerine HAYIR diyoruz.
Denizlerdeki doğal yaşamı her yönüyle tehdit edeceği için HAYIR diyoruz.
Orkinos Balık Semirtme Çiftliklerinin Kurulu olduğu alanda Turizmi yok ettiği, o bölge insanının geçim kaynaklarına darbe vurduğu, insan sağlığı ve deniz yaşamında çok ciddi sorunlara yol açacağı için HAYIR diyoruz.
Birilerinin para kazanması için yüz binlerin aç kalması sağlıklarının ve doğal yaşam alanlarının tehdit edilmesine HAYIR dediğimiz için HAYIR diyoruz.
Atalarımızın, dedelerimizin bize bıraktığı bu temiz denizi, çocuklarımıza ve torunlarımıza temiz bırakmak için HAYIR diyoruz.