ÇOCUKLAR YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLUYOR

Anasayfa / ÇOCUKLAR YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLUYOR

ÇOCUKLAR YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLUYOR

Çocuk Dostu Kent olmak için haziran ayında UNICEF’e başvurmaya hazırlanan Seferihisar Belediyesi, ilk etap çalışması olarak ilçede yaşayan çocuklardan oluşan "Çocuk Danışma Kurulu”nu kurdu. Belediye Başkanı Tunç Soyer’le ilk toplantılarını yapan kuruldaki çocuklar, ilçenin geleceği ve beklentileriyle ilgili görüşlerini Başkan Soyer’e aktardı.

Seferihisar Belediyesi, "Sakin Şehir” (Cittaslow) unvanının ardından şimdi de "Çocuk Dostu Kent” olabilmek için Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) başvuruda bulunacak. Çalışmaları hızlandıran Seferihisar Belediyesi Çocuk Danışma Kurulu’nu kurarak çocuklarla oluşacak yönetimin ilk adımını attı. İlk toplantıda nasıl bir Seferihisar hayal ettikleri sorulan çocuklar,  "Çocuğa yönelik şiddetin engellenmesi”, "Engelliler için daha sağlıklı yollar ve yaşam alanları”, "Çocukların serbest zamanlarını daha kaliteli geçirmeleri için sosyal ve kültürel alanların açılması”, "Okullardaki fiziksel koşulların yetersizliği", "İlçede ki mevcut spor alanlarının iyileştirilmesi ve ilçede çeşitli spor alanlarının artırılması”, "İlçe de ki trafik lambaları, yaya geçitleri, kaldırımları kapsayacak iyileştirme çalışmalarıyla trafik çocuklar için daha güvenli hale getirilmeleri” konularında görüşlerini Başkan Soyer’e aktardı.

Çocukların kendilerini ilgilendiren tüm konularda söz hakkına sahip olacaklarını ve belediyeyle birlikte çalışacaklarını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyada 800 civarında Çocuk Dostu Kent olduğunu belirtti.  Soyer; "Cittaslow kriterlerine de uyan çocuk dostu şehir projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu kapsamda ‘çocuk belediyesi’ kurabiliriz. Çocukların kenti yönetmesine olanak veren, kente sahip çıkmalarını mümkün kılan, çocuğun kentle ilgili sorumluluklarını geliştiren bir belediye oluşturabiliriz. Çocuklar, kendi başkanlarını seçip, mevcut belediye içindeki tüm kurumları taklit edebilirler. Zabıtasıyla, fen işleriyle, park ve bahçeler müdürlüğüyle kenti yönetmeye çalışabilirler. Böyle bir uygulama hayal ediyorum, bunu yapmaya çalışacağız” dedi.

Neler yapılacak?
UNICEF’in resmi internet sitesinde yer alan "Önce Çocuklar: Çocuk Dostu Şehirler” başlıklı bölümde, ‘Çocuk Dostu Şehir’lerden şunlar isteniyor: Kız çocuklarını okullu yapmaya yönelik çalışmalar, düşük gelirli ailelerde yoksulluğu hafifletmeye yönelik tedbirler, caddelerin ve sokakların çocuklar için daha
güvenli hale getirilmesi, bebek dostu hastanelerin artması, çocuk hakları konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, çocuklar için daha fazla oyun ve spor etkinlikler…