Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenlenen 25. Yapı ve Yaşam Kongresi öncesinde Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci'nin moderatörlüğünde yapılan panelde Gaziantep Büyiikşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'Kent Tarihini Sahiplenmek', Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Sivil Toplumla Birliktelik ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'Sakin Şehirlerimizin Öncüsü'konularında katılımcılara bilgiler aktardılar.
1990 yılların başlarında şehirlerinin çok göç aldığını söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehir nüfusunun bir anda 4 katına çıktığına dikkat çekerek "Nüfusun artışı ile birlikte sosyal sorunlar da artış göstermişti. Tarihi evleri adeta işgal eden sokak çocukları ve madde bağımlıları yalnızca kendilerine değil çevreye zarar vermişti. Biz de belediye olarak onlar için çalışmalar yürüttük ve büyük bir çoğunluğunu da topluma geri kazandırdık " dedi.
BU KONUDA BÜTÇE AYIRDIK
Tarihi evleri de kent kültür mirasına geri kazandırmak için kollan sıvadıklarını söyleyen Asım Güzelbey, " Avrupa Birliği'nden tarihi yapıları restore etmek için önemli Ölçüde bütçe aldık ve kale çevresindeki 5 kilometrelik alanı cazibe merkezi haline getirdik. Daha sonra bu alan 15 kilometreye kadar uzadı. Önceleri turistin uğramadığı kentimizi, yaptığımız restorasyonlar ile cazibe merkezi haline getirdik " diye konuştu.
Mimarlığın bir mühendislik olmadığını, bir güzel sanallar konusu olduğunu belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, " Konut üretimi elbette teşvik edilmeli; ancak TOKİ tam manasıyla bir milli felakettir. Estetiğe sahip olmayan binalar üretilıııemelidir. Konut üretimi ranttan öte ihtiyaç olarak görülmeli ve mutlaka estetik olmalıdır. Çanakkale'de henüz TOKİ konut üretmedi ve benim başkanlığım döneminde de üretmesi çok zordur " dedi. Köylerin kaldırılması konusuna da değinen Ülgür Gökhan, " Köylerin kaldırılması kanunun en vahşi bölümüdür. Köylerin kaldırılması bu ülkeye yapılacak kötülüklerin başında gelir. Böyle bir yerel yönetim anlayışı kabul edilemez. Bence bu yasa tamamen ucubedir. Genişçe bir alanın yerel yönetimlerce idare edilmesi dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmayan bir konudur " şeklinde konuştu.
ENGEL OLMAK ZORUNDAYIZ
Küreselleşme ile insanların birbirlerine benzemeye başladığını açıklayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, " Bireyler gibi kentler de birbirinin aynısı olmaya başladı. Kimlikler değişmeye, tarihler yok olmaya başladı. Kent kimliğinin kaybolmasına engel olmak zorundayız " dedi. Belli bir coğrafyada yaşayan insanların sahip oldukları kültürel ve tarihsel özelliklerinin önemine dikkat çeken Tunç Soyer, " Değişen dünyada tarih ve kültür yeniden keşfedildi. Şehirlerde artık tarihi ve kültüm koruma bilinci oluştu. Merkezi otoriteler değil yerel yönetimler öne çıkmaya başladı " diye konuştu.
{gallery}kent-kimligi{/gallery}