Geleneksel Türk Mutfağında şarabın yerinin belirlenmesi, Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının destinasyon olarak ele alınması ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde turizm ile ilişkilendirerek şarabın ülkemiz turizminde turistik ürün olarak tanıtım amacıyla kullanılması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, Seferihisar Belediyesi’nin katıkılarıyla 23-24 Eylül 2010 tarihlerinde İzmir Seferihisar’da "Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı” düzenlenecektir.
Türkiye, üzüm üretimi açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen şarap üretimi oldukça düşük bir miktarda kalmaktadır. Ülkemizin şarap üretimindeki durumunun saptanarak, üretimin artırılmasına yönelik alınabilecek önlemleri gündeme almak, kamu idaresini, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını, şarap sektörünü ve akademik çevreleri bir araya getirmek ve buna yönelik bir eylem planı oluşturmak çalıştayın temel hedefidir.
Şarabın "Slow-Food” kapsamında bio-çeşitliliğinin ve gastronomik kültürel mirasının korunmasına katkıda bulunarak, şarabın ülkemiz tanıtımında ön plana çıkarılmasını sağlamak ve Türk mutfağında markalaştırmak çalıştayın öncelikli amacıdır.
Bu amaç ve hedef doğrultusunda, düzenlenecek olan çalıştaya ülkemizin önde gelen şarap üreticileri ve çeşitli bölgelerde butik şarapçılık yapan üreticiler başta olmak üzere, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim görevlileri, köşe yazarları, gurmeler, TÜRSAB ve TÜROFED’den temsilciler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından yetkililer ve ilgili odalardan katılımcılar davet edilmiştir. Çalıştay, Bakanlığımız Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden alınan maddi destek ile gerçekleştirilmektedir.
Çalıştayın ismi Seferihisar’da bulunan antik İon kenti Teos’tan esinlenilerek, “Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı” olarak belirlenmiştir. Yer olarak Seferihisar’ın seçilmesinde ise iki neden bulunmaktadır. İlki, Seferihisar’ın Slowcity kapsamında ülkemizin tek temsilcisi olması, ikinci ise Teos antik kentinin tapınağında şarap tanrısı Dionysos’un bir elinde asası, diğerinde Kantharos (içki kabı) tutan bir heykeli bulunması ve Dionysos’un mitolojide asma, üzüm salkımı ile betimleniyor olmasıdır.
Çalıştayın ilk gününde bağcılık, şarapçılık ve şarabın turizm ile olan ilişkisi değerlendirilecek, ikinci gün ise yapılacak genel değerlendirmenin ardından katılımcılar bağbozumunu yerinde görecekler ve şarabın bağdan toplanmasından şişelenmesine kadar geçen sürece tanıklık edeceklerdir.